Четири училища и две детски градини във Варна може да

...
Четири училища и две детски градини във Варна може да
Коментари Харесай

Ремонтират основно четири училища във Варна

Четири учебни заведения и две детски градини във Варна може да бъдат изцяло актуализирани със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Местният парламент даде единодушието си Община Варна да кандидатства по процедура „ Модернизация на просветителна среда “ за повсеместен ремонт и обзавеждане на шестте образователни заведения.

Предвижда се реорганизация на главните учебни заведения „ Св. св. Кирил и Методий “, „ Добри Чинтулов “, „ Йордан Йовков ”, както и на IV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио-Кюри “. Детските градини, които общината желае да обнови по тази процедура, са ДГ №17 „ Д-р Петър Берон “ и ДГ №18 „ Чайка “.

Общият бюджет за цялата страна е 328,8 млн. лв.. За рационализация на материалната си база препоръчаните варненски учебни заведения може да получат до 4,5 млн. лв., а детските градини – до 2 млн. лв.. Освен да се сътвори модерна просветителна среда, другата огромна цел е обезпечаване на поддръжка за прекосяването към едносменен режим на образование в учебните заведения, както и превъзмогване дефицита тук-там в детските градини.

Ако бъдат утвърдени за финансиране, до 2026 година в образователните заведения ще бъдат осъществени: реорганизация на обектите, ограничения за енергийна успеваемост, ремонт на покривите, замяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни съоръжения. По процедурата е възможно продължение и надстрояване на учебните здания, в случай че в тях се учи на две смени. В учебните заведения ще се финансира и създаване на инфраструктура за бъдеща STEM среда - проучвателен лаборатории, класни стаи с високотехнологично съоръжение и други

Всички планове ще бъдат съпроводени от заявления на Общинския съвет, гарантиращи устойчивостта на плановото предложение, както и че съответната просветителна институция няма да бъде закривана за интервал, не по-малък от 5 години след крайното заплащане към Община Варна.

Крайният период за кандидатстване е 20.01.2023 година

Община Варна има намерение да кандидатства и с още един план по Националния проект за възобновяване и резистентност за създаване на Черноморски юношески център. Предложението на кмета Иван Портних бе утвърдено от Общински съвет – Варна.

Черноморският юношески център ще дава поддръжка на младежи до 29 година В него би трябвало има многообразие от действия, в това число интернационалните, които да дават отговор на потребностите и желанията на младежите. Едно от условията е центърът да обезпечи най-малко 10 работни локална, от които минимум 5 юношески служащи, 2 ромски посредници, както и психолог/социален работник/педагог и други подобаващи експерти за застраховане на просветителните действия.

Чрез центъра Община Варна ще обезпечи просветителна поддръжка на младежи, които вървят на учебно заведение, само че са изложени на риск от отпадане. Ще се дават самостоятелни услуги за обществено включване на младежи от уязвими групи. Предвижда се също по този начин образуване на обмени и взаимни събития с други юношески центрове в България и в чужбина.

Безвъзмездната финансова помощ по плана е 100%, като общата стойност е до 4,3 млн. лв.. Крайният период за електронно подаване на апликационния пакет е 30 декември 2022 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР