Четири участнички, четири награди - е резултатът на котленските деветокласнички

...
Четири участнички, четири награди - е резултатът на котленските деветокласнички
Коментари Харесай

Четири награди за котленски ученички от конкурса „Захарий Стоянов – летописецът на националната революция

Четири участнички, четири награди - е резултатът на котленските деветокласнички от Средно учебно заведение " Георги Ст. Раковски " Айлин Мустафова,Мейрем Мустафова, Джумазие Бозова и Юммю Моллова. Момичетата взеха присъединяване в състезанието: „ Захарий Стоянов – летописецът на националната гражданска война ", проведен от Областна администрация Сливен, в партньорство с Регионално ръководство на образованието – Сливен, Община Котел, Исторически музей Котел, кметство с. Медвен и къща-музей „ Захарий Стоянов “.

Ученичките, направлявани от научния им началник Славка Докова, бяха посветили внимание, размишления и патриотично отношение върху творчеството на гениалния медвенски публицист, публицист и национал идеолог Захарий Стоянов. Есетата им на тематика: „ Дяконът Левски “ заеха едно второ и три трети места в състезанието като наблягаха върху личността, живота и делото на Васил Левски, разказани от Захарий Стоянов в биография.

„ Захарий Стоянов е първият човек, дръзнал да напише биография за Апостола, която и през днешния ден е считана за шедьовър в българската литература и история. Много съм горда с моите девойките, тъй като те отговорно и самоуверено се срещнаха с книгата и почтено завоюваха оценките си “, сподели след награждаването ръководителката им – Славка Докова.

„ Благодаря на всички научни ръководители на възпитаници, които дръзнаха да навлязат в творчеството на Захарий Стоянов. Специални благодарности насочвам към госпожа Славка Докова, която съумя да подтикне, да възпламени и да стимулира четирима възпитаници, които справедливо взеха награди в състезанието. Всяка една творба, аз посрещах с неспокойствие, наслада и доста страсти, а в текстовете на възпитаниците ви имаше високо равнище на просветеност, за което в действителност изричам към вас благодарност “, сподели ръководителят на журито Димитринка Петкова.

Награждаването на котленските възпитаници се състоя в навечерието на 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия по време на Петите исторически четения, отдадени на Захарий Стоянов в село Медвен.

Доклади в научния конгрес показаха професорите от Великотърновския университет – Пламен Павлов и Виолета Русева, писателят Любомир Котев, както и представителите от Исторически музей Котел – Васил Димчев и Вера Таскова.

Честването, отдадено на Захарий Стоянов и Съединението на България приключи с концерт на оперната прима Татяна Шиварова и полагане на венци и цветя пред паметника на видния медвенец в центъра на родното му село.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР