Четири поред парламентарни избора за 18 месеца. През последната година

...
Четири поред парламентарни избора за 18 месеца. През последната година
Коментари Харесай

Парламентарни избори 2022 - в числа, пари и проценти

Четири подред парламентарни избора за 18 месеца. През последната година и половина българският политически хайлайф сложи самобитен връх по експресно „ консумиране “ на Народното събрание.

Днес избираме 48-ия подред парламент и неговите 240 нови жители .

И въпреки демокрацията да няма цена, политическата рецесия има - тя е общо 316 милиона лв..

Толкова костваха на данъкоплатците последните 4 извършени парламентарни и един президентски избора, сочи сметката от формалните признати бюджети за всеки един от тях в Министерския съвет. 3 от тези 5 избора бяха изключителни.

А днешните по публична информация костват на страната 70,5 милиона лв. .

С тях се покриват всички разноски по организацията на гласуването у нас и в чужбина. За вота през днешния ден бяха разкрити 11 636 изборни секции в страната и 755 зад граница , предопределени за общо над 6 милиона и половина гласоподаватели .

Те могат да упражнят правото си на глас за депутати посредством 11 013 машини за гласоподаване . По закон вотът у нас към този момент е напълно машинен, само че въпреки всичко има изключения. Хартиената бюлетина остана в дребните обитаеми места с до 300 гласоподаватели , както и на специфични места като домове за възрастни хора, лечебни заведения, кораби. С хартия ще се гласоподава и в огромните изборни секции, в случай че машината там се повреди.

Но даже и всички машини да се повредят по едно и също време, изборите няма да пропаднат, тъй като е планувана хартиена запаса за всеки гласоподавател. Така бяха отпечатани общо 7 963 400 хартиени бюлетини .

В тях попадат номерата на 29 партии и обединения. И на общо 6624 претенденти за народни представители.

Това значи, че за едно депутатско място се състезават 28 души .

От тях дамите са малко над 40%. Общият брой дами в кандидатските листи е 1954, а на мъжете - 4670.

Близо 60 000 бяха подадените заявки за гласоподаване в чужбина . Традиционно най-големият интерес към тях пристигна от Турция – 28 000 български жители са декларирали авансово, че желаят да гласоподават там.

Изборният ден стартира в 7 и завършва в 20 часа . Ако след този час към момента пред секцията има искащи да гласоподават гласоподаватели, той може да бъде продължен, само че не по-късно от 21 часа.

17 български и 4 интернационалните организации са се записали като наблюдаващи в ЦИК, с цел да наблюдават честността на вота през целия избирателен ден.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР