Четири пловдивски висши училища се откроиха като национални лидери в

...
Четири пловдивски висши училища се откроиха като национални лидери в
Коментари Харесай

Техническият университет в Пловдив е първенец в шест...

Четири пловдивски висши учебни заведения се откроиха като национални водачи в посоки, по които образоват. Това излиза наяве от огласената през вчерашния ден ранглиста за 2017 година в рейтинговата система на висшите образователни заведения у нас.

В нея Техническият университет под тепетата е отличник в образованието в 6 посоки. Филиалът тук дружно с ТУ в София е N1 в подготовката по електротехника и автоматизация, енергетика, общо и машинно инженерство, информационни и компютърни технологии, превоз. Пловдивският университет резервира миналогодишната си първа позиция в област „ Теория и ръководство на образованието”. УХТ остава също водач по хранителни технологии. А Аграрният университет е преди всичко в три посоки: растениевъдство, отглеждане на животни и растителна отбрана.

В класацията за 2017 година вземат участие 51 висши образователни заведения. Те са подредени по друг метод в 52 посоки съгласно силата си да дават качествено обучение в съответната област.

Базата данни в националния портал се събира и обобщава от 2010 година Тазгодишното издание е обновено от Консорциум „ ИОО-С”, който включва Институт „ Отворено общество”- София и „ Сирма Солюшъс”, откакто е спечелило публичната поръчка на МОН. Класацията е направена въз основа на над 100 знака, систематизирани в 6 групи: образователен развой, научни проучвания, образователна среда, социално-битови и административни услуги, авторитет, реализация и районна значителност.

Актуалните данни демонстрират почти същата картина като предходната година. Най-голям е скокът, който прави Пловдивският университет в направление „ Комуникационна и компютърна техника”. От 11. място той се изчаква на шеста позиция, като изпреварва Бургаския, Шуменския, Югозападния университет, които досега са били пред него. Освен че води по доктрина и ръководство на образованието, ПУ се подрежда на второ място по биологически науки, химия, физика, педагогика на образованието по… Във всички тези области водачеството държи Софийският университет. ПУ влиза в топ 3 и в образованието по ред други фундаментални науки: история, математика, право, логика на психиката, филилогия, вяра. На четвърта позиция е в направление информатика.

Прави усещане обаче по-задната позиция в области, които са измежду главните за вуза във всяка приемна акция. По педагогика да вземем за пример, където в последните години образователното заведение вкара доста нововъведения и развива съвременни магистратури, ПУ дели петата позиция с Великотърновския и Русенския университет, като пред тях са Софийският, Бургаският, Тракийският и Югозападният университет. В същото време в направление „ Педагогика на образованието по…” ПУ стои много по-добре, като дели второто място с Националната музикална академия и Русенския университет. В направление „ Социални дейности” пловдивската Алма матер пък е на шесто място. ПУ е четвърти по социология и пета мощ в образованието по политически науки.

Освен водещата си позиция по хранителни технологии, УХТ е трети в направление биотехнологии, на шеста позиция по информационна и компютърна техника, четвърти по машинно инженерство и под номер 5 по общо инженерство.

Медицинският университет в Пловдив отстъпва на МУ-София лидерското си място от предходната година в направление „ Обществено здраве”. И още веднъж е втори след него в областите медицина, стоматология, фармация. В региона на образованието по здравни грижи е трети, което е оттегляне с едно място, само че с 1 точка разлика.

Аграрният университет е водач по растениевъдство, растителна отбрана и отглеждане на животни, само че е четвърти в направление „ Науки за земята”, като там го изпреварват Софийският университет, Минно-геоложкият и Лесотехническият. Това обаче е нанагорнище на вуза с едно място, като тази година изпреварва Нов български университет.

АМТИИ остава директно след Националната музикална академия в направление „ Музикално и танцово изкуство”, зад него е Нов български университет, а на шеста позиция – ПУ. По изобразително изкуство обаче този път пловдивската арт академия е изпреварена от Великотърновския университет и отстъпва с една позиция – на третото място в класацията. Под номер 3 добре стои в региона на „ Педагогика на образованието по…”, която се предлага от доста висши учебни заведения.

http://rsvu.mon.bg/rsvu3/
тагове Технически университет шест посоки отличник Пловдивски университет
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР