Четири общини в област Враца са включени в българо-швейцарския проект

...
Четири общини в област Враца са включени в българо-швейцарския проект
Коментари Харесай

4 общини в област Враца участват в българо-швейцарски проект за домашни грижи

Четири общини в област Враца са включени в българо-швейцарския план "Домашни грижи за заслужен и самостоятелен живот ", който започва пилотно у нас през 2012 година. Досега в него са вложени близо 3 милиона швейцарски франка, назначени са 17 медицински сестри и 33 домашни служащи.
12 медицински сестри и домашни помощници работят в Център „ Домашни грижи " във Враца. Сред първите получили обществената услуга още от началото на плана е Йорданка Хаджиева, която скоро ще навърши 92 години.
Докато в кухнята домашната помощничка мие чинии и приготвя обяда на дамата, здравната сестра ревизира кръвното налягане и ѝ слага инжекция.
Йорданка Хаджиева: Тези девойки са златни. Колко и да ме боли, като я видя усмихната, и аз се усмихвам, тъй като на нас, възрастните, ни е доста тежко. Три пъти в седмицата минават, мерят кръвното, вместо да викаме незабавното, те ни се притичват незабавно на помощ.
Благодарение на непрекъснатите грижи и лекарски съвещания Йорданка се усеща по-добре и визитите при нея са намалели, тъй като програмата планува вземане предвид с съответните потребности на всеки от болните и самотни хора, за които се грижи.
Доника Ангелова, здравна сестра: При един от пристъпите на световъртеж падна, само че самата тя не пожела да бъде приета в болница, тогава нашите визити бяха ежедневни. За всеки консуматор се изготвя самостоятелен проект за грижи и нашите визити са според от техните потребности.
Какво спестявате на възрастните хора, за които се грижите?
Олга Петрова, координатор в Център „ Домашни грижи ": Като цяло спестяваме паника и терзание по какъв начин ще бъде утрешният ден. Не се постанова да бъдат в институции, да изоставен дома си, с цел да бъдат обгрижвани в дом за възрастни хора да вземем за пример, у дома и стените оказват помощ.
Тъй като финансирането от Българо-швейцарската стратегия завърши, от БЧК са обезпечили средства за продължение на активността на четирите Центъра „ Домашни грижи " до месец април тази година. Надеждите са по-късно тази обществена услуга, потвърдила своите преимущества, да се поеме от държавния бюджет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР