Четири големи икони грейват в иконостаса на параклиса Свети Архангел

...
Четири големи икони грейват в иконостаса на параклиса Свети Архангел
Коментари Харесай

Четири икони грейват в църквата в Клисура

Четири огромни икони блеснат в иконостаса на параклиса „ Свети Архангел Михаил " в Клисура, където се пазят костите на избите по време на Априлското въстание локални поданици. Ликовете на Христос и най-обичаните светци ще бъдат сложени на непрекъснатите им места на 30 април, когато градът и България ще празнуват 143 година от Априлската епопея. Иконите към този момент са там, те ще бъдат осветени директно преди литийното шествие, което ще тръгне от параклиса и ще продължи до настояща черква „ Света Богородица ".

И четирите икони са подаяние на храма от родолюбива българка, общата им стойност е към 3400 лв.. Това е най-голямото подаяние за параклиса „ Свети Архангел Михаил " и остарялата черква „ Свети Николай " в Клисура, описа за „ Марица " Николай Николов. Той е преподавател във възрожденското градче и основател за спасяването на светините на Клисура. Три от иконите са новоизписани. Едната дойде в Клисура през есента на 2018-а, другите две бяха приключени преди месец. Едната е на свети Николай и е отдадена на остарялата черква, която носи името на светеца. Досега ни липсваше такава икона, посочи Николай Николов. Другата е Исус Христос популярен архиерей на църквата. Третата е на свети Архангел Михаил и ще бъде патронна икона на параклиса. Зографът на тези икони е Стефко Аенски. Преди година той реставрира доста остаряла икона на Христос Пантократор, която също ще бъде сложена в иконостаса на параклиса.

Двата храма - остарялата черква „ Свети Николай “ и параклисът „ Свети Архангел Михаил ", който е неразделна част от нея, са светините на Клисура, откъдето потегли Априлското въстание. Камбаната на „ Свети Николай " обявила началото на протеста. Дни по-късно храмът бил опожарен, в двора били избити стотици клисурци. Църквата " Свети Николай " в Клисура е била храмът на локалните поданици до 20 април 1876 година. Тя е била опожарена по време на Априлското въстание. От нея останали зидове, част от обгорялата абсида и няколко греди.

От църквата „ Свети Николай “оцелели част от зидовете и абсидата. Преди 40 години, когато двата обекта били част от историческия музей, била направена частична консервация на оживелите зидове на храма. А преди няколко години полк. Борис Петров, Николай Николов и други клисурци поемат акция да почистят терена, върху който е била църквата, и да възстановят параклиса. Сега дребният храм „ Свети Архангел Михаил “ е настоящ, в него се вършат служби, най-голямата от които е в деня на светеца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР