Четири години. Толкова отне съдебната процедура по обжалване, след като

...
Четири години. Толкова отне съдебната процедура по обжалване, след като
Коментари Харесай

Съдът окончателно отмени забраната за добив на газ край Генерал Тошево

Четири години. Толкова лиши правосъдната процедура по обжалване, откакто през 2018 година районната екоинспекция във Варна отхвърли плана на " Русгеоком БГ " за рандеман на природен газ край Генерал Тошево със противоречиви причини. На 5 юли 2022 година Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира възбраната, като удостовери решението на Административен съд Варна от началото на тази година.

Пробивът по плана, който планува потребление на стандартна технология, идва в миг, когато Русия спря доставките на газ към България. Това прави локалния рандеман още по-голям.

Потвърдено
Накратко, Върховен административен съд удостоверява заключенията на варненския съд, че негативното решение на шефа на РИОСВ-Варна, от февруари 2018 година е незаконосъобразно. С това решение екоинспекцията на процедура не утвърди осъществяването на капиталовото предложение на " Русгеоком БГ " за създаване и асимилиране на находище " Спасово ", което се намира на територията на област Добрич.

Според висшите магистрати решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда официално съдържа претекстове за отменяне на плана, само че те не са подкрепени с съответни обстоятелства и доказателства и не са отразени мненията на страните. Върховен административен съд показва, че тези констатации са изцяло задоволителни за анулация на административния акт, само че настрана от това има нарушаване и на административно-производствените правила. Затова и с окончателното си изговаряне Върховен административен съд оставя в действие решението на Административен съд - Варна.

Проектът
Проучванията в района на Генерал Тошево започнаха още през 2003 година от съветската " Башкиргеология ", само че планът по-късно беше продаден на " Русгеоком БГ " - благосъстоятелност на притежателя на " Овергаз инк " Сашо Дончев и фамилията му, която потвърди ресурси. Находището е с повърхност 219 кв. км и включва четири сектора - " Рогозина ", " Чернооково ", " Калина " и " Рогозина-изток ", които ще бъдат разработвани поетапно в продължение на общо 35 години. Добивът ще стартира от най-проучената част - " Рогозина ", където са потвърдени ресурси от над 1 милиарда куб. м газ, само че капацитет за много повече. Преди четири години, когато беше подадено капиталовото предложение, инвестицията за първите 15 години се оценяваше на 139 млн. лева, само че сумата през днешния ден евентуално ще е по-голяма. Противно на изказванията на критиците на плана, в създаването на находището не се планува да се употребяват неконвенционални технологии като хидравлично разтрошаване, фракинг и така нататък и това е категорично посочено в капиталовото предложение.

Натиск
Когато през 2017 година започнаха публичните разисквания, планът беше подложен на мощен напън от разнообразни организации, в това число от паравоенни формирования, развяващи съветски флагове. Местните зърнопроизводители в допълнение подклаждаха страховете, че компанията ще добива шистов газ. Накрая беше извършен и локален референдум, на който предстоящо 97% от хората гласоподаваха " срещу " плана.

Затова не е изненадващо, че при разглеждането на ОВОС-а от експертният екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда капиталовото предложение беше съвсем единомислещо отхвърлено. Основните причини бяха, че планът може да замърси водоносния небосвод. Всичко това беше подкрепено с негативно мнение на Басейнова дирекция, откакто същата институция преди този момент беше дала позитивно мнение по плана. Самото решение, с което не се утвърждава капиталовото предложение, беше взето от шефа на РИОСВ-Варна, на 1 февруари 2018 година Според окончателното изговаряне на Върховен административен съд в този момент точно това решение ще би трябвало да бъде променено.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР