Четири дни ще се броят зимуващите водолюбиви птици в България.

...
Четири дни ще се броят зимуващите водолюбиви птици в България.
Коментари Харесай

Четири дни броим зимуващите водолюбиви птици в България

Четири дни ще се броят зимуващите водолюбиви птици в България. В акцията, която ще се организира от 12 до 15 януари 2023 година, ще се включат над 100 доброволци и сътрудници на уредниците от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС). 

В същия интервал ще бъдат преброени птиците и в съвсем всички европейски страни и страните от Африка и Близкия изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки навътре в страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, типа и разпространяването на птиците. Резултатите ще дадат отговор на въпросите: повече или по-малко са птиците у нас през тази зима и какви са главните закани за тях?

Още през ноември бяха следени първите скупчвания на северни типове, които постоянно зимуват в нашата страна, като огромните белочели и червеногушите гъски, тръноопашатите потапници, звънарките, гмуркачите, нирците и други Последните дни на предходната година бяха извънредно топли за интервала, което от своя страна понижи фрапантно броя на зимуващите гъски у нас.

България е желано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и типове, включени в Световния червен лист като ушатия гмурец, червеногушата гъска, дребната белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други.

„ Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на измененията в положението на популациите на следените типове птици. Това е индикатор за измененията в средата, която населяват освен птиците, само че и хората ”, разяснява Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от страна на Българско дружество за защита на птиците. Той добави, че тези изследвания са изключително значими и настоящи в подтекста на тематиката за климатичните промени, която е на дневен ред на всички места по света и която визира всеки от нас.



Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се организира в интернационален мащаб от 1967 година и е едно от най-масовите събития в региона на природозащитата, включващо близо 15 000 специалисти и доброволци. То дава оценка за положението на популациите на водолюбивите птици и за положението на местата, където те зимуват, доста от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се прави допълнително от 100 страни и включва към 25 000 влажни зони.

Партньори в преброяването в България са Изпълнителна организация по околна среда, Сдружение за дива природа „ Балкани ”, Българска орнитологична централа, Федерация „ Зелени Балкани ”, Фонд за дивата флора и фауна, ДПП „ Персина “ - Белене, ДПП „ Врачански Балкан “ и ДНП „ Централен Балкан “. В полевите екипи ще вземат участие и представители на Съюз на ловците и рибарите в България. Министерството на околната среда и водите също има основна роля в реализирането на преброяването, осигурявайки коли и специалисти от своите районни звена, които ще правят и инспекции за нарушаване на Закона за лова и запазване на дивеча.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР