Четири държавни институции проверяват данните от декларациите, с които се

...
Четири държавни институции проверяват данните от декларациите, с които се
Коментари Харесай

Четири държавни институции проверяват данните в декларациите на КПП-тата

Четири държавни институции ревизират данните от декларациите, с които се влиза или излиза през КПП-тата, ситуирани на входовете и изходите на регионалните градове. Това са Националната организация по приходите, Националният застрахователен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната организация " Главната ревизия по труда ". 

" Личните данни в декларациите се обработват само за задачите на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, събраните заявления се съхраняват в районните ръководства на ОДМВР, на чиято територия са построени КПП-татаДостъпът до декларациите е стеснен до избран кръг лица при съблюдаване на правилото „ нужда да знае “ и конфиденциалност. Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да управляват достъпа до тях, наблюдават за физическата целокупност на листата, като взимат ограничения за сигурността на персоналните данни в тях, както и да не бъдат изгубени, унищожени и развалени ", изясни вътрешният министър Младен Маринов в отговор на депутатски въпрос.

Министерство на вътрешните работи е разпоредило декларациите да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните ограничения, а когато документът е доказателство по формирано досъдебно произвеждане, той ще се пази до привършване на правосъдния развой.

От Инспекцията по труда към този момент откриха несъответствия в подадените по КПП-тата заявления. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, само че показали като съображение „ отиване на работа “ през контролно-пропусквателен пункт. За 14 от тях е било открито, че са регистрирани като безработни, а поставят труд. От ГИТ са ревизирали и 53 работодатели, в които преминаващи заявили, че работят. При 37 от тях се открило, че нямат никаква връзка с служащите, които са заявили, че работят при тях. Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

По данни на Столична дирекция на вътрешните работи към 30 април от общо 55 000 тествани заявления, в 3400 са открити несъответствия, при които хората са показали, че отиват на работа, а нямат трудов контракт. В тях 466 от деклараторите даже са регистрирани в Бюрата по труда. До момента по данни на Министерство на вътрешните работи са формирани над 200 досъдебни производства за изтъкване на погрешни данни в декларациите.

Очаква се КПП-тата в регионалните градове да бъдат анулирани след 6 май. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР