Четенето на книги лекува депресията, казват психолозите. Когато четем, потъваме в

...
Четенето на книги лекува депресията, казват психолозите.
Когато четем, потъваме в
Коментари Харесай

Най-очевидната разлика между хората е кой чете книги и кой не

Четенето на книги лекува депресията, споделят психолозите.

Когато четем, потъваме в различен свят. Можем да четем за комплицирани взаимоотношения, житейски премеждия, тествания на достойнството, духовни провокации – когато се сблъскваме с тези разнообразни светове, ние се откъсваме от своите проблеми и потъваме в непознатата орис. Понякога тя е по-лоша от нашата, и това ни кара да се замислим и да сме признателни за това, което имаме. Понякога тя е по-щастлива от нашата и това пък ни кара да мечтаем и да желаеме да бъдем по-добри от своята моментна версия, а реализираме освен това в живота.

Хората, които не четат, няма по какъв начин да знаят това.

И освен това. Хората, които не четат, са прочувствено лимитирани, неспособни да водят пълноценни разногласия, да осмислят събитията оттатък тяхната забележим същина, не умеят да проникват в дълбочина на обстановката.

Четенето лекува. Четенето е живот.

Редица научни проучвания стигат до извода, че четенето на книги е един от най-ефективните немедикаментозни способи за лекуване даже на тежки форми на меланхолия.

Книгите са най-верните ни тихи другари. Те могат да бъдат постоянно до нас, стига да желаеме. Те са най-мъдрите съветници, на които постоянно можем да разчитаме. Те са най-търпеливите учители.

Не е инцидентен изразът, че с някои хора ни разделят два вагона книги. Лошото е, че от време на време се употребява като факсимиле точно от човек, който не е прочел и едно купе с книги, какво остава за вагони.

Книгите са освен сполучливи вони против депресиите, само че също и против разнообразни душевен положения като бодърствуване, безпокойствие, разрешават по-добре да направляваме страстите си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР