Четенето е едно от най-добрите умения, които можем да придобием.

...
Четенето е едно от най-добрите умения, които можем да придобием.
Коментари Харесай

Може ли четенето на книги да бъде терапевтично занимание?

Четенето е едно от най-хубавите умения, които можем да придобием. На колкото по-крехка възраст развием обич към книгите, толкоз по-добре. То ни съпровожда през целия ни живот и ни разрешава да придобиваме познания и да разбираме света и всичко, което ни заобикаля. Също по този начин можем да пътуваме на всички места, без действително да сменяхме местонахождението си или можем да бъдем индивидът, който желаеме да бъдем за миг. Четенето отваря вратите на знанието и дава криле на нашето ентусиазъм и въображение.

Истории от други животи, в които са разказани полезности и настройки, предават на читателя новия познания и способстват за подобряването на личната му житейска обстановка. Благодарение на описанията на съответни обстановки, метода, по който работят героите, мислят, усещат и така нататък, индивидът, който чете книгата, може да се разпознава с тях и даже да се учи от тях.

Все повече лекари и психолози интегрират  библиотерапията  като част от лекуването на своите пациенти, осведоми vesti.bg.

Библиотерапията  се употребява от психолозите за всевъзможни случаи: тъга, меланхолия, ниско самочувствие, проблематични взаимоотношения, зависимости, хора с рисково държание и изключително такива, които се " усещат изгубени " и търсят смисъл в техния живот. Библиотерапията е чудесна за тези, които търсят психически насоки, с цел да се усещат по-сигурни в някои аспекти от живота си.

Това са единствено някои от позитивните резултати, които четенето носи в живота ни:
Подобрява умствените качества като памет или внимание; Предлага сигурност и облекчение в сложни периоди; Помага да се опознават други култури и гледни точки, разнообразни от нашите собствени; Благоприятства размисъла; Подобрява информационните умения. Чрез четенето се научават нови думи и форми на изложение, което може да ни накара да се усещаме по-уверени, когато става дума за изразяване; Развива интелигентността; Намалява напрежението, напрежението, безпокойството.
Четенето ни оказва помощ да не се усещаме сами, защото идентифицираме с героите. Да вземем за образец момиче, което е изгубило майка си и скърби. Да чете истории, които разказват сходна обстановка, би помогнало на това момиче да се почувства по някакъв метод обвързвано с героя в книгата и надлежно по-малко единствено в болката си.

Понякога библиотерапията се организира в група, което генерира взаимоотношение сред хората.

Има доста изгоди, които четенето дава като терапия, макар че според от нужното лекуване е значимо да се комбинира с други техники.

Има многочислени изгоди, които четенето носи в живота ни, както за нашето интелектуално обогатяване, по този начин и за нашето психическо здраве. Все отново е добре да отбележим, че е добре да се вземе поради адаптирането на типа четиво по отношение на възрастта на четящия и обстановката, в която той се намира на този стадий от живота му.

Никой не може да ни забрани да четем, както не може да ни забрани да мислим или да си фантазираме. Свободни сме да го вършим сега, в който си пожелаем и имаме шанса да изберем да четем каквото желаеме. Четенето ни поддържа живи и свързани. Това ни кара да се усещаме част от нещо.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР