Четем нашия свят - това е темата, която френският град

...
Четем нашия свят - това е темата, която френският град
Коментари Харесай

Страсбург е Световна столица на книгата за 2024 г.

" Четем нашия свят " - това е тематиката, която френският град Страсбург избра за водеща, до момента в който е Световна столица на книгата за 2024 година Идеята е хората да се обединят, да погледнат в бъдещето и да споделят познания и опит.

Инициативата на Организацията за обучение, просвета и просвета към Организация на обединените нации (ЮНЕСКО) по традицията стартира на 23 април, разгласен за Световен ден на книгата и на авторското право. Страсбург приема купата от ганайската столица Акра, която беше книжната столица на света през 2023 година

Инициативата " Световна столица на книгата " е основана през 2001 година от ЮНЕСКО, като от този момент с тази купа се удостоява по един град, който се ангажира да предизвиква книгите и четенето във всичките им форми и за всички възрасти, борейки се с неграмотността и неравенството в бързо изменящия се свят.

Градът, който е първият във Франция, почетен с достойнството да бъде Световна столица на книгата, от много време се приготвя, а преди дни кметицата Жан Барсегян показа богатата стратегия. На конференция в един от историческите знаци на страната - Националната библиотека на Франция, тя разгласи, че са планувани към 250 събития и действия, до момента в който Страсбург е Световна столица на книгата. " Тази година ще бъде богата, еклектична и великодушна ", съобщи Барсегян, представена от Агенция Франс Прес. 

От април по улиците, в библиотеките, театрите, учебните заведения, книжарниците и заведенията за хранене в Страсбург главно ще се приказва за литература. Градът ще потопи в магията на книгите жителите и гостите си с необятен набор от действия, обединени от мотото " Четем нашия свят ", дават обещание от локалната администрация. 

Книгите ще бъдат на всички места в Страсбург, където по един път месечно заседава и Европейският парламент. " Подготвяме поредност от начинания, чиято цел е да основат привички, свързани с книгите, както и да насърчат хората да ги употребяват като за размисъл, спор, любознание и почитание към другите ", споделя Ан Мистлер, заместник-кмет на града, отговарящ за изкуството и културата.

Началото ще бъде сложено на 23 април с публична гала за откриването на Световната столица на книгата и пускане на така наречен Голямо четене на площад " Шато ". Инициативата " приветства всички форми на описване на истории - в стихове, прозаичност, песен… ", изясняват от локалната администрация. До края на април в Страсбург ще бъдат отворени към 100 частни и публични места за четене.

В първата седмица, откакто одобри купата " Световна седмица на книгата ", в града ще се организира събитие, отдадено на илюстрациите, както и Фестивалът на самостоятелните книжарници (25 април). Мултимедийните библиотеки ще отбележат началото на самодейността на 28 април с музикални четения, детски представления. 

През цялата пролет на съществени места в Страсбург ще бъдат проведени експозиции и други събития, отдадени на пресъздадените на огромния екран и на театрална сцена литературни произведения.

През лятото, когато Париж е бъде хазаин на олимпийските игри, Световната столица на книгите възнамерява да съчетае четенето и спорта. Представена ще бъде експозиция, резултат от взаимната работа на медалиста от параолимпийски игри Жул Рибщайн и художника Йоахим Галерн. 

В края на лятото обичайно във френския град се организират културният конгрес Strasculture (7 септември) и литературното събитие Bibliothèques idéales.

Освен многочислените начинания и събития в Страсбург, 17 персони " в сходство с полезностите на плана " Четем нашия свят " и тези на ЮНЕСКО се съгласиха да дадат своя принос ", оповестяват от локалната власт. Автори, илюстратори и публицисти ще изнасят беседи на разнообразни места в града, както и ще се включат в обществени четения.

Очаква се да се включат създателят на комикси Блъч от Страсбург, който печели огромната премия на фестивала в Ангулем през 2009 година, писателят Дани Лафериер, режисьорът и драматург Филип Клодел и френско-сенегалската писателка Фату Диом. В рамките на годината в Страсбург са поканени да гостуват доста писатели, измежду които канадката Нанси Хюстън, украинецът Андрей Курков и португалката Лидия Жорже.

Страсбург възнамерява и интернационалните начинания. Съвместно със прилежащия немски град Кел е готова трансгранична стратегия. " Град Кел и печатницата " Бомарше " са първото място, където са отпечатани цялостните творби на Волтер, с цел да се избегне цензурата във Франция. Оттогава насам книгата е маркер на общата история сред Страсбург и Кел ", споделят от локалната администрация на френското обитаемо място.

Побратимените със Страсбург градове Дрезден и Щутгарт в Германия също ще се включат, като е замислено да се сътвори мрежа от френско-германски посланици на четенето. Американският град Бостън и английският Лестър пък ще показват в тазгодишната Световна столица на книгата културни и художествени планове, свързани с печатни издания, изясняват пред френски медии от градската администрация.

Страсбург се надява да способства книгата да продължи да бъде средство за задълбочени диспути и за по-добро схващане сред хората. В края на април 2025 година градът ще съобщи купата " Световна столица на книга " на Рио де Жанейро в Бразилия.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР