Чествания и възстановка по повод 143-годишнината от Априлското въстание има

...
Чествания и възстановка по повод 143-годишнината от Априлското въстание има
Коментари Харесай

Преди 143 години в Копривщица пуква първата пушка

Чествания и възстановка във връзка 143-годишнината от Априлското въстание има и в Копривщица.

Копривщица

Копривщица - градът, в който преди 143 години гръмва първата пушка! Тук на площад " 20-ти априлий " епизоди от експлоадирането на Априлското въстание припомнят за героизма и саможертвата на героите от далечната 1876 година. Историята оживява на това емблематично място за България.

В Копривщица през днешния ден е кулминационната точка на честванията във връзка 143-та годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева сервира венци и цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата " Успение Богородично ", а по-късно произнесе слово пред паметника-костница в града.

 © фотоси: Цветелина Катанска          Цвета Караянчева, ръководител на Народното събрание: " Преди 143 години тук шепа смели мъже са създали по този начин, че да увлекат след себе си всички българи и Европа да ни чуе. Да заявят, че не желаят повече да бъдат плебеи и България има право да бъде свободна. Заради тази жадност за независимост, през днешния ден сме това, което сме и ние би трябвало да помним, да знаем, да пазим и да предаваме на идните генерации. И би трябвало да бъдем горди. Горди, тъй като имаме славна история и несъмнено славно бъдеще, уповавам се. "
Преди 143 години хиляди българи въстават против османските поробители. И макар, че въстанието е несполучливо, а краят му – кървясъл, отзвукът по света е огромен. Именно от Копривщица се ражда концепцията за мощна и свободна България.



Тази вечер онлайн от Панагюрище Българската национална телевизия ще излъчи Тържествената заря-проверка по случай 143 години от Априлската епопея.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР