Честване на празника Ден на ашурето организираха за поредна година

...
Честване на празника Ден на ашурето организираха за поредна година
Коментари Харесай

Пловдивчани на опашка за един от най-вкусните ориенталски десерти

Честване на празника " Ден на ашурето " проведоха за поредна година мюсюлманското настоятелство и районното мюфтийство в Пловдив с поддръжката на община Пловдив. Празникът се организира пред Джумая джамия в наличието на разнообразни етноси и религии. За бежанците от Украйна особено са планувани порции, които ще им бъдат обезпечени посредством БЧК, предаде кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Денят на ашурето е един от светите дни, който се чества както в Турция, по този начин и в България. Със наличието си символизира толерантността, подпомагането и милосърдието. Денят на ашурето подхожда на Пловдив, поради хармонията в този град " - сподели генералният консул Корхан Кюнгерю.

Ашуре на арабски език значи 10. Преди 10 дни мюсюлманите посрещнахме новата лунна 1444 година, сподели заместник-главният мюфтия Бейхан Мехмед и описа няколко предания за произхода на ашурето. 

Приветствие насочи регионалният шеф Ангел Стоев с думите: " Денят на ашурето е ден на толерантността, ден в който религиите и етносите търсят път един към различен. Само когато сме дружно можем да успеем ".

Ашурето е гозбата на мира, приготвя се от разнообразни гозби, има и солено, има и сладко, изясни ръководителят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

Майсторката на ашурето Цветелина сподели, че ястието има жито, боб, нахут и  доста сушени плодове. 

Единственият българин дервиш - пловдивчанинът Васил Тосев, описа за облеклото на дервишите и извърши мистичния обред " сема " (небе). Танцът се счита за връзка сред земния и небесния свят.  

Заместник-главният мюфтия Мехмед, генералният консул Кюнгерю, регионалният шеф Стоев и заместник-кметът Чонов хванаха по един черпак и разбъркаха дружно съставките на ашурето, след което стартира разпределяне на гозбата.

Репортажен запис от събитието гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР