Честваме паметта на свети Методий Славянобългарски и на свети Евтихий,

...
Честваме паметта на свети Методий Славянобългарски и на свети Евтихий,
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Методий Славянобългарски и на свети Евтихий

Честваме паметта на свети Методий Славянобългарски и на свети Евтихий , цариградски патриарх.

Свети Евтихий е  живял през VI век. Родом от Мала Азия, той станал духовник и след това свещеник на манастир в град Амасия. Отличавал се с ерудиция и правоверен живот, по тази причина на 40-годишна възраст го избрали за цариградски патриарх. Ръководил църквата с доста мъдрост и лоялност, председателствал и Петия космополитен събор (553 г). Но по-късно, поради отбраната на православната религия, бил отхвърлен и заточен от император Юстиниан I в Амасия. Възстановили го на поста след близо 13 години и се упокоил в 582 година

Славянобългарският преподавател в християнската религия свети Методий е по-голям брат на свети Константин-Кирил. Получил положително обучение и бил подложен на висок държавен пост, само че се отказал от службата и отишъл в манастир в Мала Азия. После дружно двамата братя работили години наред да популяризират Христовото обучение измежду разнообразни нации, а в 863 година били изпратени да просветят във вярата на роден, славянски език народа в Моравското и Панонското княжество.

Светите братя освен проповядвали на народа Христовата религия, само че и превеждали свещените книги дружно с учениците си, най-известни от които са Климент, Горазд, Сава, Наум и Ангеларий. Както и предходните им задачи, тази също имала своите компликации и рискове. Свети Кирил умрял в Рим в 869 година, където двамата равноапостоли трябвало да защитят правото на славянските нации да имат култура на своя език, а не на латински. Останал самичък, свети Методий дружно с учениците си траял общото дело. Скоро станал жертва на интриги на локалното духовенство, бил отхвърлен от Моравия и заточен в немските земи, даже съден и затворен. След интервенция на папата, свети Методий след четири години бил освободен и траял свещената си активност до своята гибел на 6 април 885 година Житието му написал неговият възпитаник свети Климент Охридски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР