Честото излагане на малките частици замърсен въздух, които идват главно

...
Честото излагане на малките частици замърсен въздух, които идват главно
Коментари Харесай

Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от деменция и инсулт

Честото излагане на дребните частици нечист въздух, които идват основно от придвижването на транспортни средства по пътищата, евентуално е обвързвано с нараснал късмет за развиване на деменция, демонстрира ново научно изследване. Хроничното излагане на замърсен въздух също усилва риска от инсулт и последващите затруднения, демонстрира друго научно проучване.

Първото проучване – метаанализ, който включва всички интернационално оповестени изследвания (общо 17) за връзката сред замърсяването на въздуха и деменцията – се концентрира върху частици PM2,5 с диаметър по-малък от 2,5 милионни от метъра, които са суспендирани в въздуха и влизат в тялото основно посредством поемане.

Проучванията включват общо повече от 91 милиона души на възраст над 40 години, от които към 5,5 милиона или 6% са били диагностицирани с деменция с течение на времето.

Изследователите, ръководени от доктор Ехсан Аболхазани от Западния университет на Канада, които направиха съответната обява в списанието “Неврология ” на Американската академия по неврология, заключиха, че рискът от деменция се усилва с 3% за всеки 1 µg/m3 (един микрограм на пространствен метър въздух) от увеличение на фините частици в атмосферата.

В по-общ проект беше открито, че възрастните хора, които не са развили деменция, са приблизително по-малко изложени на микрозамърсители.

„ Тъй като хората живеят все по-дълго и по-дълго, положения като деменция са склонни да стават по-чести, тъй че идентифицирането и разбирането на предотвратимите рискови фактори е от основно значение за ограничение на повишаването на деменцията.

Като се има поради, че отчет на Световната здравна организация сподели, че повече от 90% от международното население живее в региони с по-високи от предложените равнища на замърсяване на въздуха, констатациите дават спомагателни доказателства за усилване на наредбите за качеството на въздуха и ускорение на прехода от изкопаеми горива към възобновими енергийни източници ”, сподели доктор Аболхазани.

„ Въпреки че нашият метаанализ не потвърждава, че замърсяването на въздуха предизвиква деменция, а единствено демонстрира връзка сред тях, нашата вяра е, че тези открития ще подбуден хората да подхващат по-активни дейности, с цел да понижат излагането си на замърсяване.

Хората могат, наред с други неща, да употребяват повече възобновима сила, да изберат да живеят в региони с по-ниски равнища на замърсяване и да се погрижат за понижаване на замърсяването от колесни транспортни средства в жилищните региони “, добави той.

Хроничното излагане на замърсен въздух усилва риска от инсулт, както и последващите затруднения, демонстрира ново китайско научно проучване.

Изследователи от университета Сун Ятсен, които също разгласиха в списанието Neurology на Американската академия по неврология, проучиха данни за 318 752 души на възраст от 40 до 69 години, живеещи във Англия, нито един от които не е имал анамнеза за инсулт при започване на изследването.

За интервал от 15 години близо 6000 души са получили инсулт, 3000 са имали сърдечносъдови болести, а 1000 са умряли по разнообразни аргументи. Проучването свързва здравето на хората с равнищата на замърсяване в техния регион на престояване.

Установено е, че с увеличението на излагането на замърсен въздух рискът от инсулт се усилва. За всеки 5 спомагателни µg/m3 (микрограма на пространствен метър въздух) частици PM2,5 на годишна база, рискът от инсулт се усилва с 24%.

Тези частици, които имат диаметър до две и половина милионни от метъра и влизат в тялото, идват основно от изгорелите газове на транспортни средства.

Световната здравна организация (СЗО) предлага междинната годишна експозиция на PM2.5 да не надвишава 5μg/m3. В изследването тези, които са претърпели инсулт, са били изложени на два пъти по-високи от междинните равнища на PM2.5 от 10 µg/m3.

„ Излагането на PM2.5 може да аргументи систематичен оксидативен стрес, инфектиране, атеросклероза и по този метод да усили риска от инсулт “, съгласно водещия откривател Hualiang Lin.

Също по този начин, изследването откри, че за всеки 5µg/m3 нарастване на междинната годишна експозиция на човек на азотен диоксид (продукт на горене), има 4% нарастване на риска от сърдечносъдови болести след инсулт. Замърсяването обаче наподобява не е обвързвано с нараснал риск от неотложен съдбовен инсулт.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР