Често свързваме зимата със студа и повишения риск от вирусни

...
Често свързваме зимата със студа и повишения риск от вирусни
Коментари Харесай

Пет ползи от студеното време за здравето

Често свързваме зимата със студа и покачвания риск от вирусни инфекции, само че също по този начин това е и сезон на светли празници и повече време, което да прекараме с околните в по-топла и уютна атмосфера. Въпреки това, студът има някои основни изгоди за здравето ни, отбелязва Puls.bg.

По-пълноценен сън

Зимата и студеното време ни оказват помощ за по-пълноценен сън. Въпреки че от ден на ден хора са наранени от бодърствуване, студеното време ни оказва помощ да заспиваме по-бързо и надълбоко. Когато спим, телесната температура леко спада и това е основен детайл за спокойния сън. Следователно зимата е изключително удобен сезон за пълностоен сън, защото намалява температурата в околната среда и предизвиква заспиването при подобаващи условия. Препоръчително е да се спи в стая, в която температурата ни надвишава 19°.

Горене на мазнини

В тялото се срещат два типа мазнини - по този начин наречената бяла мастна тъкан, която се натрупва и е виновна за наднорменото тегло и затлъстяването, и кафявата мастна тъкан. Тя е от значително значение за вярното действие на тялото, защото му обезпечава нужната сила. Въпреки това, съгласно изследване, извършено през 2014 година и оповестено в сп. Cell Metabolism, под въздействието на студеното време нежеланата бяла мастна тъкан се трансформира в кафява лой, която се отстрани по-лесно. Вместо по-строга диета, можем да прекарваме повече време на открито през зимата. Други откриватели са открили, че прекарването на 15 минути на открито през зимата е еквивалентно на един час физическа интензивност.
 
Подобряване на кръвообращението и предварителна защита на разширени вени

В някои страни е нормална процедура душът да приключи със бликам студена вода по цялото тяло. Това е по този начин, тъй като студът има чудотворни резултати върху здравето. Студената вода, която попада непосредствено върху кожата, води до вазодилатация - тя разрешава на кръвоносните съдове да се уголемяват, което благоприятства циркулацията на кръвта. Така органите си набират повече О2, само че и тялото се пази от поява на разширени вени.

Справяне с възпалението

Студът постоянно е бил препоръчван за понижаване на равнищата на възпалението. От този способ на предците се е развила цяла просвета: криотерапия. Тя се ползва при спортисти на високо равнище, само че също и при всички пациенти, които може да се нуждаят от нея, тъй като студът също понижава болката.

Повече време с околните

Друга обява в списание Plos One през 2012 година показва, че студът може да усъвършенства обществените ни контакти с околните и приятелите, защото ни подготвя към превозване на повече време в затворени пространства.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР