Често ставаме свидетели на пътно-транспортни произшествия. Със затопляне на времето

...
Често ставаме свидетели на пътно-транспортни произшествия. Със затопляне на времето
Коментари Харесай

Как да реагираме, когато станем свидетели на катастрофа?

Често ставаме очевидци на пътно-транспортни катастрофи. Със стопляне на времето придвижването по пътищата става все по-интензивно и разнообразно – с изключение на леки и тежкотоварни коли, в трафика се включват и мотоциклети, скутери, колела, тротинетки и други, написа dariknews.bg. Как би трябвало да отвръщам при случай? Отговори дава д-р Иван Георгиев, част от екипа на Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на ВМА.

- " В оказването на първа долекарска помощ на потърпевш при злополука има стоманени правила. Най-важно е да запазим хладнокръвие и да не изпадаме в суматоха ".

- " Първото нещо, което би трябвало да извършите е да обезопасите мястото на случая. Отбийте автомобила си вдясно отвън пътното платно, изключете мотора, пуснете спешните светлини и поставете триъгълен знак зад потърпевшия автомобил на задоволително огромно разстояние. Така другите участници в пътното придвижване ще спрат в точния момент и няма да подложите на риск личното си здраве! Огледайте деликатно мястото на случая за приключване на гориво, дим, пламък, електрически кабели и искри и едвам когато се убедите, че е безвредно, пристъпете към оценка на потърпевшите. В случай, че автомобилът е заключен, изберете най-отдалечения прозорец от пасажерите и го счупете ".

- " Пребройте хората в автомобила и проверете всички ли са в схващане? Ако има хора, които не са в схващане, проверете техните пулс и дишане. Проверете устата и гърлото им за погълнати предмети, след което деликатно огледайте главата, шията, ръцете, тялото и краката за съществуването на рани и кръвотечение. При съществуване на интензивно кървене, направете неотложно компресивна превръзка с подръчни средства (чиста забрадка, риза или част от дреха). Помнете, че прекъсването на кръвозагубата в първите минути след случая е решаващо за живота на потърпевшия! ".

- " Подайте сигнал на телефон 112, откакто сте открили броя на хората и тяхното положение ".

- " Не местете тежко потърпевшите, които сами не могат да изоставен транспортното средство. Това е работа на екипа на експертите от " Бърза помощ ". При контузии в региона на шията и гръбначния дирек и пренасяне от немедицинско лице могат да настъпят трайни увреждания. Изключение от това предписание е обстановка, при която има непосреден риск от детонация или пожар на мястото на случая.

Когато потърпевшият е моторист, не сваляйте каската му – съществува риск от увреждане в региона на шията. При съществуване на фрактури на крайниците – те би трябвало да бъдат шинирани краткотрайно с подръчни средства (бинт, колан, клони, дъска и други). При интензивно кървене още веднъж би трябвало да се направи компресивна превръзка и повдигнете краката малко по-високо от главата. Така ще подобрите мозъчното кръвоснабдяване.Подържането на непрекъсната телесна температура също е значим фактор в предварителната защита на шока (при дъжд и студено време – стопляне с одеяла и облекла, при горещо време сянка и охлаждане) ".

- " Осигурете безпрепятсвен достъп на екипа на " Бърза помощ " до мястото на произшествието за започването на дейна ресусцитация и неотложен превоз на потърпевшите до най-близкия незабавен център. Не забравяйте като лице първо, пристигнало на мястото на случая, да информирате парамедиците/лекарите какво сте свършили досега ".

- " Успокоявайте и окуражавайте потърпевшите. Кажете им, че ще останете с тях колкото е належащо – до идване на незабавните екипи ".

- " Винаги карайте със съобразена с пътната конюнктура скорост и спазвайте отдалеченост. Любителите на високите скорости в никакъв случай да не не помнят, че за разлика от колите, мотоциклетите нямат въздушни възглавници, защитни колани и купе, което да ги пази ".

От години екипите на ВМА, в партньорство с най-голямата мотоорганизация Sofia Riders, провеждат курс за първа помощ за феновете на високите скорости. Тази година, след 3-годишно спиране заради COVID-пандемията, курсът ще бъде обновен и ще се организира на 13 май.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР