Често сме си мислели как ли хората на науката възприемат

...
Често сме си мислели как ли хората на науката възприемат
Коментари Харесай

Най-тъпият научнофантастичен филм според НАСА

Често сме си мислели по какъв начин ли хората на науката възприемат метода, по който се показват научни обстоятелства в известните научнофантастични филми. Кои са най-близките до истината ленти и кои са си разрешили да си фантазират, без да потърсят научна аргументация? Същите въпроси са си задали и в BBC Radio 5, когато решили да потърсят мнението на учени от НАСА за най-известните, награждавани и гледани сай фай филми.


"Пазителите на Галактиката "

Според тях измежду най-хубавите се подреждат " Интерстелар ", " Междузвездни войни ", " Стар Трек " и даже " Пазителите на Галактиката ". " Скрити цифри " е окуражителен по тази причина, че демонстрира силата на дамите в науката, " Марсианецът " - за правдивото показване на работата на академик в не-земни условия, а " Аполо 13 " - за това какво действително съставлява живота на астронавтите.


"Гравитация "

Кои обаче са най-нереалистичните фантастични филми? " Мисия до Марс " на Брайън де Палма и " Червената планета " на Антъни Хофмън показват неправилно научни обстоятелства, а " Армагедон " с Брус Уилис " не е доста старателен ", споделят от НАСА. Най-дразнещият от всички филми в тази стилистика обаче се оказва различен - " Гравитация ".

 Сандра Бълок в
Сандра Бълок в "Гравитация "

Носителят на 7 " Оскара " филм на Алфонсо Куарон е неодобрен от учените по доста линии. Според някои той показва единствено отрицателните страни на живота в космоса. Според други - доста от нещата, които прави или не прави героинята на Сандра Бълок, са надалеч от действителността в космоса. В една от сцените тя се рее свободно в галактическата станция, само че косата й стои прилепнала. Освен това ясно се вижда, че тя не носи присъщото за астронавтите сходно на памперс " долни дрехи ", планувано да служи вместо тоалетна в космоса. Защо един доктор, каквато е героинята й, е изпратена на задача на галактически телескоп? И по какъв начин е допустимо Хъбъл, Международната галактическа станция и Китайската галактическа станция да се намират толкоз близо една до друга?


"Стар Трек "

За хората на науката сходни разминавания сред реалност и показване във филм е дразнещо. За нас също, изключително когато лентата има искания да показва действителността на живота в космоса. Затова пък можем заедно да се забавляваме с учените от НАСА на " Стар Трек " да вземем за пример, в който научната фантастика отстъпва място на имагинерни премеждие в космоса.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР