Често след вечеря, преди да си легнете, искате да се

...
Често след вечеря, преди да си легнете, искате да се
Коментари Харесай

Ако искате да имате спокоен сън, не яжте тези храни

Често след вечеря, преди да си легнете, желаете да се поглезите с нещо вкусно. Може би даже имате обичано лакомство за всеки ден, като вкусна бисквитка с късчета шоколад или парче сирене върху изгорял самун. Е, става известно, че някои от тези дребни удоволствия могат да причинят съществени разстройства в тялото и неговите цикли на сън. Woman&home пише за това.

Диетолозите не предлагат да ядете 3 часа преди лягане, само че даже и да сте решили да „ прегрешите “, има храни, които би трябвало да избягвате преди сън. Въпреки това може да се изненадате от изброените храни, защото доста от тях имат доста други изгоди за здравето.

Черен шоколад

Няколко блокчета шоколад преди нов епизод от обичания сериал, когато всички спят, звучи като самодоволство. Това на пръв взор почтено блокче мрачен шоколад може за жалост да има негативно влияние върху съня ви.

Според дипломирания диетолог Софи Тротман черният шоколад е на едно от първите места в листата с храни, които би трябвало да се заобикалят преди лягане.

„ Черният шоколад съдържа кофеин, който може да ви държи будни дълго време и да наруши съня “, споделя Тротман.

В допълнение към кофеина, черният шоколад съдържа захар, която също може да ви държи будни за дълго време, защото води до внезапно повишаване на равнищата на глюкозата. Вашето тяло не се нуждае от захар или кофеин преди лягане.



Снимка: Freepik

Пикантни храни

Ако ядете мощно подправена храна преди лягане, можете да си осигурите безсънна нощ. Подправките съдържат високи равнища на капсаицин, химикал, който покачва телесната температура и пречи на процеса на терморегулация, което затруднява намирането на идеалната температура за сън. За дами в перименопауза може също по този начин да усили горещите талази, което значи дълга нощ на неприятно изпотяване и прегряване.

Яденето на доста пикантна храна преди лягане може да претрупа стомаха ви и да ви попречи да си починете задоволително заради храносмилателен дискомфорт.

„ Пикантната храна може да аргументи киселини или неприятно храносмилане при някои хора “, споделя Тротман, и тези признаци сами по себе си могат изцяло да попречат на съня. В някои случаи може да бъде и доста мъчително и неприятно.



Снимка: Pixabay

Червено месо

След огромна пържола или хамбургер сме склонни да се усещаме летаргични и сънливи. На пръв взор може да си помислите, че това ще насърчи съня, само че в действителност аленото месо е една от храните, които в никакъв случай не би трябвало да се ядат преди лягане.

Тялото ни би трябвало да работи доста повече, с цел да смели такава тежка храна. Когато смиламе храната, вътрешната температура на тялото ни се покачва, което може да докара до дискомфорт по време на сън. Тротман изяснява, че аленото месо е по-плътно, има повече протеини, тъй че на тялото лишава доста повече време, с цел да го разгради и да приключи храносмилането.

Ако вечеряте късно, по-добре е да изберете по-лек вид, да вземем за пример ястия с пиле или зеленчуци. Това е значимо, в случай че желаете да заспите бързо и да подобрите качеството на съня си.



Снимка: Getty Images

Какво да ядем преди лягане?

Д-р Дебора Лий споделя няколко вечерни закуски, които ще ви оказват помощ да утолите пристъпите на апетит, без да компрометирате съня си.

Ядки: Похапването на ядки освен ще ви помогне да заспите, само че и ще ви обезпечи доста потребни хранителни субстанции. Д-р Лий споделя: " Орехите и шамфъстъкът съдържат мелатонин. Кашуто и шамфъстъкът съдържат серотонин, а ядките като цяло са богати на магнезий и селен, които са от значително значение за положителния сън. "

Млечни питиета: Млякото освен ви засища, тъй като съдържа протеини и като цяло ви оказва помощ да заспите елементарно.  " Млякото съдържа триптофан, който е предходник на хормона на щастието, серотонин. Серотонинът е нужен за освобождението на хормона на съня, мелатонин ", изяснява доктор Лий.

Напитки без кофеин: Безкофеиновите чайове могат да ви оказват помощ да ограничите глада и да насърчите спокоен сън. Например, чаят от лайка има сладостен усет и обезпечава спомагателен успокоителен резултат, помагайки ви да заспите.



Снимка: Freepik

Този материал е единствено за осведомителни цели и не съдържа препоръки, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със експерт.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР