Често се оплакваме за качеството на въздуха, който дишаме. Фините

...
Често се оплакваме за качеството на въздуха, който дишаме. Фините
Коментари Харесай

Къде дишат най-мръсен въдзух на света и къде - най-чист

Често се оплакваме за качеството на въздуха, който дишаме. Фините прахови частици, изпаренията от колите, отоплението на твърдо гориво и още доста са факторите, които са в основата на замърсяването. А съгласно данни на Световната здравна организация, то води до от ден на ден смъртни случая с всяка минала година - малко над пет милиона. И на този стадий дейно решение на казуса наподобява не е намерено.
 Замърсяването на въздуха, фините прахови частици и по какъв начин се отразяват на качеството на спермата
Каква е връзката сред мръсния въздух и сперматозоидите

Пореден удар против мъжката плодовитост

Тази седмица излезе постоянният на IQAir за качеството на въздуха в другите точки на света. Той мери количеството на фини прахови частици, които са най-малкия, само че и най-опасен замърсител. Според оценените данни за над 7800 града, единствено 9% от тях дават отговор на условието на СЗО равнището на въпросните частици да не надвишава пет микрограма на пространствен метър.

Организацията, която се занимава с отчитане на качеството на въздуха, подрежда топ 100 на градовете с най-голямо замърсяване. И за 2023г цели 83 от тях се намират в Индия, както и девет от десетте на върха. На първо място е Бегусарай, тъкмо както и предходната година. 96% от популацията на страната живее в замърсяване, което надвишава най-малко седем пъти оптимално допустимите правила. 
 Снимка 658091

Централна и Южна Азия са най-засегнатите региони в международен мащаб, като в тях се намират и четири от петте най-замърсени страни - Индия, Бангладеш, Пакистан и Таджикистан. Петата е Буркина Фасо. В тях в последните години не се вижда никакво усъвършенстване. От организацията акцентират като възможна причина освен главните замърсители, само че и ежедневната човешка активност - като готвене със остарели мазнини да вземем за пример.

Разбира се, има и краткотрайни фактори, които разбъркват подреждането и също оказват съществено въздействие - като да вземем за пример огромните горски пожари, поради които Канада за пръв път изпреварва САЩ с по-мръсен въздух. Докато в Америка някои елементи също бяха наранени от огнени бедствия, в градове като Лос Анджелис, Портланд и Сиатъл се следи подобрение на качеството на въздуха.
 Снимка 658089

В последните пет години Китай бе измежду образците за работещи ограничения против високо количество фини прахови частици. Но за 2023 г още веднъж е регистриран растеж в тяхното количество, изключително в столицата Пекин. Индонезия, Виетнам и Тайланд също са измежду страните, които бележат растеж.

Според изпълнителния директор на IQAir, в най-засегнатите места като Индия мръсният въздух намалява продължителността на живота на всички с сред три и шест годни, което е повече от притеснително. 
 Снимка 658087

Когато ги вдишаме, фините прахови частици доближават надълбоко в белодробната тъкан, откъдето могат да попадат в кръвообращението. Те се свързват с нараснал риск от астма, сърдечни и белодробни болести, рак и други респираторни болести, както и когнитивни увреждания при деца, напомня CNN.
 Стайните растения и какъв брой ефикасни са и против най-вредните замърсители на въздуха
Как цветята у дома ни защищават от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Само 10 са страните и териториите по света, които дават отговор на световните правила за качество на въздуха - Естония, Финландия, Исландия, Пуерто Рико, Австралия, Нова Зеландия, Мавриций, Френска Полинезия, Гренада и Бермуда.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР