Често се констатира, че и при празни контейнери за смет

...
Често се констатира, че и при празни контейнери за смет
Коментари Харесай

И при празни контейнери във Варна - масово се изхвърлят отпадъци извън тях

Често се установи, че и при празни контейнери за боклук във Варна недобросъвестни жители изхвърлят отпадъците си извън.

Това съобщи шефът на дирекция „ Екология и запазване на околната среда “ Тодор Колев в отговор на питане на Moreto.net.

Повод да го потърсим стана сигнал до медията ни от варненец, който при инспекция открива, че всеобщо в града се струпват отпадъци до празни или съвсем празни контейнери.

" В целия град могат да се видят оставени боклуци до празни съдове за боклук ", това удостоверява и водач на сметосъбираща машина.

Според него хората изхвърлят боклуците си отвън обособените места, откакто видят, че към този момент има оставени извън чували и торби. По думите му след него минават екипи с бусове, които събират оставените боклуци отвън съдовете за боклук.

" Задължение на компанията реализатор е да поддържа чистотата към местостоянки и местата, на които са ситуирани съдовете ", изясни Колев.

Варненци, живеещи в разнообразни квартали, разясняват, че една от аргументите за проблемите с чистотата в морската столица е дребният брой нови контейнери, които са заменили старите.

От дирекция „ Екология и запазване на околната среда " показват, че най-често сигналите на жителите до тях са свързани точно с незадоволителния брой на съдовете от автоматизираната система за избрани точки на обслужване и допълват, че зародилите проблеми се вземат решение с добавяна на един или два нови съда.

" Увеличаването броя на съдовете не предстои на математическо моделиране и прогноза. Увеличеният брой произтича от практиката и нуждата. Когато се окаже нужно се прибавят нови съдове ", прецизират от дирекцията.

Други считат, че боклуците към контейнерите се натрупват поради по-рядкото транспортиране и неналичието на задоволително техника.

От Община Варна обаче са безапелационни, че броят на колите, обслужващи съдовете с автоматизирано обслужване, е съгласуван със размера на съдовете и все още е задоволителен за активността.

Продължава замяната на остарели с нови контейнери с автоматизирано обслужване. Към днешна дата като % съдовете от автоматизираната система са заменели над 60% съдовете от ръчната система във Варна и курортите. Този % пораства всеки ден. Съгласно контракта следва да бъдат сменени 80% (приравнено като обем) от всички съдове на остарялата система, там където механически е допустимо.

От началото на годината досега на сметосъбиращата компания са наложени наказания в размер на 63 581 лева

Moreto.net напомня, че новата автоматизирана система за събиране на битови боклуци бе показана през юли предходната година. Тогава бе обявено, че подмяната на съдовете ще стане на 3 стадия.

Първият стадий, за който бе даден период от 3 месеца до 1 година, предвиждаше да бъдат заменени общо 60% от размера на съдовете. На третия и заключителен стадий това би трябвало да се случи с над 80% от размера на съдовете в община Варна.

Целта е в границите на година в целия град старите контейнери да бъдат сменени с нови, изясни кметът Иван Портних при представянето на новата система през юли предходната година.

" Убеден съм, че новата система ще докара до възстановяване на качеството на услугата за сметосъбиране, която през последните години беше един от главните проблеми в града ", разяснява тогава градоначалникът.

Във варненските групи всеки ден могат да бъдат видени фотоси на проблематични контейнери и места в целия град, изключително сериозно е ситуацията в региона на Колхозния пазар.

От Община Варна обаче са безапелационни, че към сегашния миг се установи възстановяване на чистотата в града.

" Свидетелство за това намалелите в процентно отношение сигнали от жители, получени са и благодарствени писма. Преустанови се и разпиляването на боклуци от съдовете, породено от кучета, котки или гларуси ", показва Тодор Колев.

" По-скоро да се създадат подземни контейнери, както в доста други страни. Много по-ефикасни са и доста по-голяма непорочност се пази ", разяснява различен варненец.

" Ако контейнерите се изпразваха в точния момент, нямаше да го има този отпадък ", разясняват жители.

Според Дмитрий Галихин, основател на групата " Стоп варварин " регистрира и други проблеми като неправилното разположение на контейнерите. Той счита, че контейнерите всеобщо са ситуирани по кръстовища и до пешеходни пътеки, което доста понижава видимоста на пешеходците, респективно сигурността на пътя. По думите му би трябвало да има скица за разположения на контейнери, минимум с маркировка, и това би трябвало да бъде инициирано от кмета на града.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР