Често се изразява мнението, че Гърция, бидейки малка държава, трябва

...
Често се изразява мнението, че Гърция, бидейки малка държава, трябва
Коментари Харесай

Застояла страна с болен съсед

Често се показва мнението, че Гърция, бидейки дребна страна, би трябвало да се движи по метод, който я оставя незасегната от интернационалните събития. Сякаш има някакво вълшебно място, в което времето и пространството са застинали.
Проблемът не е, че сходни причини биват изказвани. По-скоро, казусът се крие в неспособността или просто нежеланието на специалисти, политици, публицисти или по този начин наречените авторитетни персони да схванат и проучват обстановката, преди да водят логичен диалог.
Нещата са много елементарни. Гърция към момента е затънала в рецесия, която е на първо място поради неспособността на една клиентелистка страна да се приспособява към 21. век.
Отговорността за това пада на раменете на ПАСОК и „ Нова народна власт “, а напоследък и на СИРИЗА, партия която неколкократно потвърди, че е евтина социалистическа имитация, идваща непосредствено от 80-те години на 20. век. Отговорността пада и върху очевидния неуспех на външните кредитори на Гърция да осъществят, че прецизната и продължителна суровост само ще отсрочи банкрута, до момента в който в това време ще подхранва неустойчивостта в Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие – региони, които обичайно се намират в областта на интерес на Европейския съюз.
Междувременно има и други фактори, които, както се вижда напоследък, могат да създадат реториката на лявото държавно управление за излизането на Гърция от избавителния проект да звучат като доста неприятна смешка. Още по-лошо, те могат да доведат до продължителна неустойчивост. Една бъдеща гръцка рецесия, без значение от формата ѝ, евентуално ще включва и Турция по един или различен метод. Турските стопански проблеми към този момент оказаха въздействие върху уязвимите облигации на Гърция, разбивайки фантазията за чист излаз от избавителната стратегия. Гръцкият експорт също се чака да бъде ударен от обезценяването на турската лира.
Все още е рано да се каже какво въздействие ще окаже върху световната стопанска система турбуленцията в Турция. Въпреки това резултатът върху по-малкия ѝ комшия, Гърция, към този момент е забележим. Дистанцирането на Анкара от системата на Западния алианс предизвиква пукнатини в връзките на Гърция със страни като Русия. Междувременно това трансферира товара върху страните, заобикалящи Турция – със своята география, население и военна мощност.
Нормализация на връзките на Запада с Турция няма да бъде по-добър сюжет, защото ще трансформира Гърция още веднъж в скучен сътрудник, който непрекъснато повдига въпроси за по-големия си комшия. Отношенията на Турция със Западния свят е малко евентуално да останат същите. Стояща на Западния фронт, Гърция не може да си разреши да се колебае сред псевдонационалистическата поза и безидейността.
Няма по-оптимистични сюжети. Трябва да се нагодим към допустимо най-лошия сюжет и да се надяваме на най-хубавото. Времето ще покаже дали ще проработи.
Коментар на Василис Недос за гръцкия вестник Kathimerini, представен от организация " Фокус ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР