Често населението и дори самите пациенти с шизофрения имат частична

...
Често населението и дори самите пациенти с шизофрения имат частична
Коментари Харесай

Шизофренията: 5 важни въпроса, свързани с болестта

Често популацията и даже самите пациенти с шизофрения имат частична или изцяло неправилна визия за това какво е заболяването.

По някакъв метод въпросите, които нормално си задаваме за шизофренията, са съвсем постоянно едни и същи. Често светът на киното и малкия екран, както и подправените легенди, са основали нереална визия за това положение, върху която би трябвало да хвърлим светлина. 

Шизофренията е съществено психологично заболяване, което визира към 1% от популацията. Характеризира се с нарушавания в мисленето, възприемането, прочувствените положения и държанието на засегнатите хора. Шизофренията нормално е дългогодишен и продължителен проблем, който може да възникне през ранната възраст или по-късно в живота.

Ето и кои са най-често срещаните въпроси, свързани с шизофренията:

1. Могат ли хората с шизофрения да водят естествен живот?
Да, хората с шизофрения могат да водят естествен живот с уместно лекуване и поддръжка. Шизофренията е хронично заболяване, което нормално изисква пожизнено лекуване, само че доста хора съумяват да управляват признаците си и да водят естествен живот. Ефективното лекуване на шизофренията нормално включва композиция от медикаментозна терапия, психотерапия и обществена поддръжка. 

2. Хората с шизофрения демонстрират ли принуждение?
Въпреки че постоянно се асоциира с принуждение, шизофренията сама по себе си не е фактор за това. Истината е, че хората със шизофрения нямат повече податливост към принуждение от останалите.
Една от най-често срещаните форми на принуждение от страна на хората с шизофрения е самонараняването, което може да се случи, когато те се усещат обезверени или напрегнати.
Важно е да се означи, че единствено дребен % от хората със шизофрения правят принуждение. Лечението и поддръжката за тези хора могат да оказват помощ за управление на признаците и понижаване на риска от това.

3. От какво се предизвиква шизофренията?
Причините за шизофренията не са изцяло ясни и евентуално са разнообразни. Смята се, че гените, околната среда и развиването могат да допринесат за появяването на шизофрения.
Генетичните фактори играят най-голяма роля за развиването на шизофренията. Хората, които имат родственици с диагноза на шизофрения, са подложени на по-висок риск от болестта.

4. Какви взаимоотношения с хората имат страдащите от шизофрения?
Хората, които страдат от шизофрения, могат да имат разнообразни взаимоотношения с останалите, според от това по какъв начин се демонстрират признаците им и какво лекуване получават. Често страдащите от шизофрения могат да имат усложнения в връзката и обществените взаимоотношения заради признаците на заболяването, като халюцинации, отчуждение и липса на мотивация. Това може да докара до обществена изолираност и отчуждение от околните им хора.

5. Как мога да оказа помощ на непосредствен човек с шизофрения?
Ако имате непосредствен човек с диагноза на шизофрения, е значимо да се информирате за болестта и методите, по които можете да му помогнете.

Ето някои препоръки, които могат да ви бъдат потребни:

    • Подкрепете ги за лекуването им: Лечението на шизофрения включва медикаментозна терапия и психотерапия. Помогнете на близкия си да следва лекуването си и да взема постоянно медикаментите си.
    • Бъдете търпеливи и разбиращи : Хората с шизофрения могат да изпитват доста компликации в всекидневието. Бъдете търпеливи, разбиращи и подготвени да слушате близкия си, когато се нуждае от поддръжка и помощ.
    • Помагайте им да се приспособяват : Хората с шизофрения могат да имат усложнения със задания, които са естествени за други хора. Помагайте на близкия си да се приспособява към всекидневието и да учи да се оправя с тези компликации.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР