Често можете да видите мушкато на открито, на балкони и

...
Често можете да видите мушкато на открито, на балкони и
Коментари Харесай

Експертите съветват: Не засаждайте мушкато в дома си, защото гони мъжете от дома или не ги пуска вътре!

Често можете да видите мушкато навън, на балкони и тераси. Такава известност на растението е разбираема, тъй като цъфти дълго и красиво. Освен това грижата за мушкатото е елементарна, скромно е, което в действителност харесват начинаещите в развъждането на цветя. Но и тук има измама.

И през днешния ден ще ви кажем за какво доста хора би трябвало да помислят добре, преди да засадят мушкато, което също се назовава пеларгония. И колкото по-близо човек има това стайно растение до дома си, толкоз по-опасно е!

Какво толкоз може да има рисково в мушкатото?

МУШКАТО НА ОТКРИТО

Първото нещо, което би трябвало да се каже е, че мушкатото  се смята за най-силният алерген. И в случай че тялото на съответен човек реагира зле на пъстър прашец, тогава близостта до мушкато няма да му помогне. Алергичните реакции тук са разнообразни: от кашлица и хрема до лакримация и даже оток на Quincke. Последното съставлява напълно действителна опасност за живота.

Острата миризма на мушкато също не се харесва на всеки. И с цел да усетите тази миризма още по-силно, просто би трябвало да разтриете листата на пеларгония с пръсти. Между другото, миризмата на листа наподобява на доста хора даже по-непоносима от миризмата на самите цветя.

Ако в къщата има любопитни животни, тогава мушкато  може да се трансформира в източник на непрекъсната заплаха за тях. Така че за котките пеларгониумът е токсичен (особено листата). Най-малкият контакт с това мъчно растение може да докара до неприятно храносмилане за опашат домакински любим (и това не е най-лошият резултат).

Мушкатото  също е рисков за кучета, само че може да навреди още повече на дребни животни като хамстери, мишки или зайци. Собствениците на такива домашни любимци не би трябвало да държат мушкато на видно място и на налично място.

Мушкатото притегля пчелите. Въпреки това, от красивите двойни цветя, които хората харесват толкоз доста, насекомите не могат да получат нектар и прашец. Такъв ненужен труд вреди на пчелите и даже може да докара до понижаване на популацията им.

И тези хора, които имат вяра в знаци и суеверия, се опасяват от мушкато като демон от тамян. В последна сметка се счита, че пеларгониумът „ гони “ от жилището мъжете. Нищо чудно, че това цвете от време на време даже се назовава „ знак на безконечната самотност “.

Затова женското благополучие и мушкатото не съжителстват под един покрив. Говори се, че мощно цвете не желае да споделя вниманието и любовта на стопанката си с някой различен. Следователно или изгонва мъжа, или не го пуска в къщата. Това е…

Ползите от мушкатото 

Въпреки това мушкато  има и позитивни страни. Така че острата миризма на това растение отблъсква мухи, комари, молци и други досадни инсекти. Също по този начин пеларгониумът може даже да пречисти въздуха и да го направи по-свеж.

Миризмата на мушкато  е в положение да успокои нервната система и да усъвършенства настроението на тези хора, които считат такава остра миризма за изцяло допустима. А сокът от растението постоянно се употребява за профилактика и даже лекуване на разнообразни болести.

Затова няма нищо неприятно, в случай че отглеждате мушкато  в дребни количества отвън дома. Но даже и тук е по-добре да го комбинирате  с други цъфтящи растения. Експертите изключително приветстват комбинацията от мушкато с лавандула, лайка, метличина, лилии.

Как ви се коства мушкатото? Обичате ли и растете тъкмо в къщата? Или се пробвате да го избегнете? Споделете мнението си в мненията с други читатели. И също по този начин разберете какви секрети пази дървото на парите .

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР