Често, когато четем хороскоп или правим някакъв тест за личността,

...
Често, когато четем хороскоп или правим някакъв тест за личността,
Коментари Харесай

Ефектът на Барнъм: Защо хороскопите и предсказанията наистин...

Често, когато четем хороскоп или вършим някакъв тест за личността, се учудваме какъв брой тъкмо написаното пасва съответно на нас. Най-често обаче тези съвпадения елементарно се изясняват от логиката на психиката. Психологът Юлия Хил изяснява пред marieclaire какво съставлява резултатът на Барнъм и по какъв начин той въздейства върху нашето разбиране на информация, написа " Тялото ".

" Днес е идеалният миг да доведете значим въпрос до разумния му край. Възможно е да зародят компликации, само че вашата непримиримост ще ви помогне да преодолеете пречките. С времето обстановката ще се промени и ще се открият нови благоприятни условия ".

Принцип на хороскопа

Всички типове гадания, хороскопи и пророчества се изясняват с резултата на Барнъм. Известният американски шоумен Финиъс Барнъм употребява в своите осъществявания такива трикове, които през днешния ден са постоянно срещани в рекламата и маркетинга. Той спечелил доста пари, манипулирайки човешкото любознание. Този резултат се назовава още Форер – на името на психолога, който през 1948 година организира опит, доказващ действието на феномена Барнъм.

Тайната е, че прогнозата в началото е направена с такава степен на неустановеност и резюме, че може да се приложи към всеки човек. Четем хороскопа, разпознаваме себе си и в този миг стопираме сериозно да оценяваме получената информация. Особено, в случай че източникът е почитан. Съгласете се, ще повярвате на прогнозата на известен астролог по-бързо от обещанията на комшия, който е научил да " чете " карти Таро от книга.

Ефектът Барнъм-Форер е един образец за когнитивни изкривявания. Когнитивното користолюбие е капан на мозъка. Това се крие във обстоятелството, че ние постоянно интерпретираме действителността въз основа не на личната си логичност, а автоматизирано, следвайки публикуваните в обществото вярвания. Просто казано, ние мислим по модели.

Ярки образци за когнитивни изкривявания:

Трябва да се означи, че резултатът на Барнъм се простира освен върху хороскопите - търговците употребяват този резултат за поощряване на рекламата, доста психически проби се основават на същия феномен, а ясновидците и гадателите също интензивно употребяват това свойство на човешката персона.

 

Самоизпълняващо се знамение
Фактът, че някои прогнози се сбъдват, може да се изясни с различен психически абсурд, който се назовава „ самоизпълняващо се знамение “.

Американският психолог Робърт Мертън през 1948 година развива концепцията за самоизпълняващо се знамение от теоремата на Томас: „ Ако човек дефинира дадена обстановка като действителна, тя е действителна в своите последици “.

Психологическият феномен на самоизпълняващото се знамение е, че нашите упования за осъществяване на предсказанието значително дефинират нашето държание и метода, по който тълкуваме реакциите на другите и събитията, които се случват. Тоест, когато сме твърдо уверени в една астрологична прогноза, ние действаме по този начин и намираме такова удостоверение за нейната акуратност, че предизвикваме осъществяването на прогнозата. Получаваме това, в което имаме вяра.

Съпруга, която има вяра на брачна половинка си, доктор, който се ангажира с възобновяване на пациента, преподавател, който счита избран възпитаник за по-способен - по един или различен метод, с дейностите си основават подобен подтекст на взаимоотношения, в който самочувствието и доверието на втория пораства и триумфите му се умножават. И това също е част от резултата на Барнъм.

Така че, в прочут смисъл, вярата в оптимистичната прогноза или предсказване към момента работи в наша изгода, като ни оказва помощ да открием нови запаси за реализиране на задачите и усилва вярата в нашите качества.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР