Често чуваме собствениците на българските клубове да се оплакват, че

...
Често чуваме собствениците на българските клубове да се оплакват, че
Коментари Харесай

Колко пари печелят българските футболни отбори

Често чуваме притежателите на българските клубове да се оплакват, че в България от футбол пари не се вършат. Но имате ли визия в какъв размер са приходите на тимовете в Първа лига за един сезон?

На този въпрос отговор дава годишният отчет на УЕФА за финансовата година на тимовете в европейските футболни шампионати.

Според него българската Първа лига е на 28-о място от 54-те лиги в Европа по доходи. Общо 14-те тима в елита са проработили 41 милиона евро или приблизително по към 2,9 милиона евро.

А от кое място идват те? Най-голямата част, 42%, идва по стратегиите за подкрепяне на UEFA. 29% са от спонсорски контракти, 7% от продажба на билети и абонаментни карти, 6% от телевизионни права и 17% са в раздела " други ".

Първа лига е и измежду шампионатите, в които има нарастване на приходите сред 2015 и 2016, което е в границите на 5%.

Проблемът за българските тимове и значително неналичието на облага, идва от обстоятелството, че голяма част от приходите (общо 73%) отиват в перо " заплати ". През финансовата година 2016 разноските за заплати в българския хайлайф са се нараснали с 35% по отношение на миналата. В чиста стойност те са 29 милиона евро или приблизително по 2,1 милиона евро на тим. Това слага шампионата ни измежду тези, в които най-голяма част от приходите отиват за заплати на играчите.

Източник: gong.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР