Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение

...
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение
Коментари Харесай

Най-важните правила за употреба на билките

Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лекуване за някакъв наш проблем. Твърде доста от нас, към момента считат, че билките могат само да лекуват и че са изцяло безобидни. По-лошо - като се изключи че може и да не лекуват, билките освен могат да ни навредят според от положението, което лекуваме. А когато не са съобразени с цялостния ни здравословен статус, могат да ни основат проблеми.

Но най-много би трябвало да знаем - какъв брой, от коя билка, по какъв начин тъкмо да употребим.

Все отново точно фактът, че билколечението е остаряло, колкото човечеството, не трябва да ни разрешава да го омаловажаваме. Затова, ето и златните правила, които би трябвало да съблюдаваме, когато се лекуваме с тези блага на природата.

Понякога, колкото и да сте уверени в знанията си по отношение на някой билков цяр, това не е задоволително. Допитайте се до умел фитотерапевт, преди да стартирате лекуване с дадена билка, изключително, когато тя е прекомерно неразпространена и препоръчвана най-много при един тип заболяване. Имайте поради обстоятелството, че при по-голям престой, някои билки стават отровни, а други провокират тежки алергични реакции.

Ето и останалите правила за приложимост на билките:

Най-силно деяние имат прясно набраните растения. Те би трябвало да са на място, далче от колите, пътищата, човешката активност. Понякога в действителност си коства човек да се отдалечи поради билки.

Откъсвайте от растението единствено потребната ви част, деликатно, с ножичка и се съобразявайте със сезона на събиране на съответния лек.

Цветовете и листата на растението се късат откакто росата се вдигне от него. Никога не берете мокри стръкове с мисълта „ какво толкоз ”. Корените пък се почистват хубаво от пръстта с мек парцал, в случай че са ароматни. Ако не са, се измиват щедро с вода.

Кестени, жълъди и други плодове (глог, шипка) се събират при цялостно узряване, както и другите типове семена. Шишарки се берат преди да са покарали листата. Помнете- всичко е от голяма важност, когато приказваме за лекуване.

Съхранявайте всяка билка поотделно, когато тя е изцяло изсъхнала, с цел да няма конденз.

Сушете ги на проветриво, изсъхнало и сенчесто място. Дрогата да не се допира и можете да покривате с тензух, да не се праши или да я кацат инсекти.

Неароматните билки съхранявайте в картонени или дървени кутии, а ароматните - в стъклени, добре затворени буркани.

Поинтересувайте се за периода на валидност на всеки цяр. Добре е всяка година да обновявате билковата си „ аптека ”. Не използвайте билки, които не помните от кой момент са. Записвайте на бурканчето датата на отделяне.

Препоръчително е за отварата да употребявате дестилирана или най-малко изворна вода.



Не варете в алуминиеви или тенекиени съдове. Винаги използвайте керамични или йенски съдове.

Едно от най-важните правила е да помните, че дозата за една чаша вода е количеството билка, което успявате да вземете с трите си пръста. И въпреки всичко това е прекомерно почти. Другото предписание е 1 с.л. за 250 мл вода. За някои билки си има тъкмо избрана доза, която е добре да намерите в съответните книги, при съответните експерти.

Друго значимо предписание е да си вършиме отварата ден за ден. Ако приготвите огромно количество, с цел да се улесните, рискувате да изгубите и огромна част от скъпите съставки и даже да си навредите.

Приготвянето на запарка става като вземете нужното количество нарязани листа, цветове или корени и ги залеете с вряла вода. След това поставяте сместа да ври на котлона, до момента в който не остане 1/3 от течността. И още нещо- варете под капак, на спокоен огън, не допускайте течността да закипи.

Ако нямате авансово заложено време за подготвяне, знайте, че отварата от горчиви растения изисква до 15 минути варене, а отварата от негорчиви – към 5 до 10 минути.

И не на последно място - не пийте горещи отвари. Първо ги охладете добре, да са хладки.

Съобразете и съгласно типа на билката нейния банкет - на гладно или след хранене.

Забравете за алкохола и цигарите, когато се лекувате природосъобразно - те стопират въздействието на този тип лекуване.

Билки не се берат „ апропо ”- когато сте на излет в планината, да речем. Приемайте събирането на билки като богослужение и го правете единствено тогава, когато в действителност са ви нужни и знаете предназначението им.

Сега си мислите, че всичко ви е ясно, нали? Нека последното, което прочетете, бъде -

никога не си прилагайте самолечение с каквато и да е билка,

преди да сте се допитали до експерт или да сте прочели нужното в съответния в действителност способен указател.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР