Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество

...
Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество
Коментари Харесай

Румен Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

Честните избори са най-ефективният поръчител на демокрацията и като общество и институции би трябвало да работим за повишението на доверието към този инструмент на правовата страна. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден одобри на „ Дондуков “ 2 представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от интернационална задача за наблюдаване на изборите за народни представители в България на 4 април.
Държавният глава означи, че България е изправена пред предизвикването за първи път да организира избори в изискванията на епидемиологична конюнктура и напомни, че точно в тази връзка е провел поредност от съвещания с виновните за изборния развой институции, здравните управляващи, парламентарно показаните и извънпарламентарни политически обединения, цивилен организации и представители на българските общности зад граница. Целта на извършените срещи е предприемането на ограничения както за гарантиране на здравето и изборните права на жителите, по този начин и почтеност, бистрота и досегаемост на изборния развой, с цел да се насърчи присъединяване на жителите. Легитимността на всеки избор се състои в всеобщия избор на жителите, а доверието на обществото в идващия парламент и държавно управление е най-големият капитал за тях, акцентира Румен Радев, предава БГНЕС.
В рамките на срещата бяха разисквани редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Сред акцентите в диалога бяха основаните условия за поставените под карантина жители да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на задоволително мобилни изборни секции; произлизащите усложнения при обработването на резултатите от едновременното гласоподаване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок % невалидни бюлетини, регистрирани при предходни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и капацитетът за въвеждане на отдалечено гласоподаване за българските жители в чужбина.
Ръководителят на задачата наблюдаващи Корийн Йонкър акцентира, че това е деветата задача на ОССЕ за наблюдаване на избори в България, която ще се управлява в своята работа не от съпоставения с извършени предходни избори у нас или с избори в други страни, а от стандартите и критериите на интернационалната организация в тази област.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР