Честито! От днес, 1 май, природният газ в България ще

...
Честито! От днес, 1 май, природният газ в България ще
Коментари Харесай

Дългото сбогуване с „Газпром“ приключи. Природният газ вече е 1,5 пъти по-евтин отпреди войната на Путин


Честито! От през днешния ден, 1 май, природният газ в България ще бъде към 1,5 пъти по-евтин от доставяния от „ Газпром “ преди началото на експанзията в Украйна.

„ Булгаргаз “ предлага природният газ да поевтинее с 21% за месец май. Така дефинитивно препоръчаната стойност става 77,55 лв. за мегаватчас (без такси и данъци). Днес следобяд се чака Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да вземе окончателното решение за цената на синьото гориво.

За съпоставяне – цената на „ евтиния “ съветски газ през февруари 2022 година беше 110,28 лв. (също без акцизи и данъци). Така рухва настоятелно поддържаният от президент и министри мит, че без положителния „ Газпром “ България е изгубена и би трябвало да му се молим на колене да не ни стопира кранчето.

До войната на Путин в Украйна близо 100% от внасяния газ беше съветски, което значеше тотална взаимозависимост – поддържана години наред от държавни управления от всички цветове. Тя стартира да се пропуква леко, когато през 2019 година България внесе полутечен газ през гръцкия терминал Ревитуса, а от 2021 година стартира да получава постоянни доставки азерски газ през новоизградения Трансадриатически газопровод, въпреки и единствено 1/3 от контрактуваните количества, тъй като градежът на газовата връзка с Гърция все не завършваше.

През 2021 година, явно готвейки се за войната, макар мощното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки неестествен недостиг, което внезапно увеличи цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) доближи повишаване от близо 900% на годишна основа. С началото на войната в Украйна газът доближи още по-високи върхове.

Всъщност последният релативно на ниска цена съветски газ ни бе доставен през септември 2021 година, когато цената му на нашия пазар беше 69,40 лв.. Оттогава сумата за киловатчас растеше с десетки левове месечно, тъй като Русия ни отряза за наказване, а ние нямахме опция, посредством – ще повторим – на всевъзможни държавни управления през последните 33 години. През септември 2022 година цената на „ Булгаргаз “ доближи 354,03 лв., което приличаше на една добре издигната автомагистрала към пъкъла.

Благодарение на най-сетне издигнатата връзка с Гърция и на американския полутечен газ, „ Газпром “ остава в историята. Трябва да напомним и че още през 2019 година България внесе американски полутечен газ, който беше на по-ниска цена от съветския, макар огромното разстояние. Така „ оръжието “ на Путин във войната с цивилизования свят гръмна в личните му ръце, за отегчение на неговите правилни прислужници в България, вещаещи апокалипсис без съветски газ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР