Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с председател

...
Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с председател
Коментари Харесай

Донев нареди на вицето Христо Алексиев да дебне цените

Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с ръководител вицепремиера Христо Алексиев, сподели служебният министър председател Гълъб Донев преди началото на днешното държавно съвещание.

„ Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и разпореждам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдаване и надзор на образуването на цените на питателните артикули на българския пазар и да предложат ограничения в сходство с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година “, напомни Донев.

Той уточни, че повишаването на храните е сензитивен въпрос, дори мъчителен за огромна част от хората в България, написа Българска телеграфна агенция.

Донев акцентира, че в следствие от напъните на държавното управление от последните седмици излизат на ярко някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

„ Заради спекулациите по тематиката далавера още веднъж ще уточня, че Националното координационно звено предлага ограничения за преодоляване на цените, които следват пазарните правила, изключително прозрачността и действителната конкуренция “, сподели министър председателят.

Той осведоми, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на организации и комисии, тематиката за цената на храната се е трансформирала в изключително „ вкусна за всички “. Някои искрено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за рухване на цените или като използваха цената на сиренето, с цел да отклоняват или притеглят вниманието на публиката, уточни Донев.

Той напомни какво споделя народът в сходни обстановки – „ другарството си е другарство, само че сиренето с пари “.

Служебният министър председател посочи, че в търсенето на решение разчита на партньорството на комерсиалните вериги, с които държавното управление не води война, а диалог. Разговор, който започнахме още предходната есен, сподели Донев.

Напоследък той вижда придвижване на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което министър председателят разчита като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в комерсиалните вериги на храните.

Предстои ни да поканим на последваща среща представители на комерсиалните вериги, като в нея ще вземат присъединяване и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, сподели още служебният министър председател Гълъб Донев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР