Честит празник на всички българи пожела патриарх Неофит в свое

...
Честит празник на всички българи пожела патриарх Неофит в свое
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Да измолим ангелското присъствие в живота ни |

Честит празник на всички българи пожела патриарх Неофит в свое послание за Събор на свети архангел Михаил, който се празнува през днешния ден. 

В обръщението на Негово светейшество се споделя: 

Сред всички богооткровени истини, открити на тези, които свято пазят вярата на Църквата и нейното благочестие, на тези „ блажени “, които „ … слушат словото Божие и го пазят “ (Лука 11:28), учението за ангелския свят постоянно е имало своето изключително място и значение. Сред всички писани или известни от Преданието учения, защитавани в Църквата и от Църквата, които по думите на свети Василий Велики имат своята мощ и значение за благочестието (За Светия Дух 27, 66), учението за небожителите, които невидимо за нашите телесни очи, но очевидно за очите на вярата, непроменяемо вземат участие в тайнството на Божието домостроителство – за спасението на света и индивида, постоянно е било органическа част от вярата ни и от най-дълбокото съображение на нашата вяра.

Едва ли измежду нас ще се откри някой, който да не знае, да не е изпитвал от персонален опит наличието и помощта на тези, които „ … ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си популярност и ни избавят от беди “ – както възвестява светата Църква в своето свещенодействие? Нима всички ние в Църквата не се радваме във всеки ден от нашия живот и от нашия път към Царството Божие на невидимата за очите, само че несъмнена за сърцата ни ангелска поддръжка и протекция, която ни огражда и укрепва в богозаповядания ни път към съвършенството и безконечния живот? Ето за какво, светата Църква от епохи е определила в богослужебния си календар и днешния празничен ден – на тържествената възхвала на Архистратига Михаил и на всички, предвождани от него, благ сили – денят, наименуван Събор на небесните безплътни сили.

Те участват в Божия промислителен проект още през цялото време. Свидетели са на сътворяването на индивида и „ са духове служебни, провождани да служат на ония, които ще наследят избавление “ (Евр. 1:14). Те са „ Божие опълчение “ (Бит. 32:1); те са тези, които „ възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия “ Бог (Тов. 12:15); те непрекъснато славят и благославят Господа (Пс. 102:20; Дан. 3:58) и непрекъснато възпяват триличния Бог (Ис. 6:3), надзиравайки пътя на всекиго от нас и на цялата Божия Църква, подражавайки на Божията безгранична обич и предпазвайки ни, съгласно поръчението на Всевишния, от всяко подстрекателство на врага на човешкия жанр и от всяко зло събитие. Затова и в този церемониален ден цялата Църква се моли: „ Божествени Архистратиже, непрекъснат предстоятел пред Бога на невеществените сили, архангелите, ангелите, господствата, престолите и началата, преславни Михаиле, – ти, който предстоиш пред непристъпния Престол, – покрий, резервира, запази и избави всички тези, които с религия почитат тебе, бранителя на света! “ (Слава, гл. 2).

Затова и на всяка света Богослужба, на Просителната ектения, ние старателно молим Бога постоянно да ни дава Своя „ кротичък ангел, правилен ментор, страж на душите и телата “. Защото знаем, че без ангелската поддръжка нашата битка „ срещу тъмнината от тоя век, срещу поднебесните духове на злобата “ (Еф. 6:12), не би била по силите ни и, оставени сами, ние не бихме съумели да увенчаем земния си живот с венците на светостта.

Заради всичко това дано още веднъж в сърцата си се помолим на Ахристратига Михаил и на всички, предвождани от него небесни войнства и огнени Божии чиновници, които предстоят пред Божията популярност, пред пречистия трон на нашия Небесен Отец, всеки път да бдят над всекиго от нас и да ни водят правилно по пътя на избавителните Божи заповеди, на заповяданото ни от Господа съвършенство и святост, на наследяването на ония богатства, за които е писано, че „ око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на разум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат “ (1 Кор. 2:9). Нека търсим и дано измолваме ангелското наличие в живота си – във всеки ден от нашия земен живот – и да следваме упътванията на провожданите ни от Всевишния пазители, та с ревността и с усърдието си да радваме освен тях, само че и Самия наш Творец и Спасител, и всички Негови светии, които от Небесата, от Дома на Отца, наблюдават пътищата ни и всеки път ходатайстват за нас пред Божия трон.

По молитвите на светия архангел Михаил и на всички свети небесни архистратизи Господ Бог да ни дарува Своята велика благосклонност и Своето постоянно избавление! Амин!

Честит и блажен празник!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР