„Честит празник на социалисти, симпатизанти и всички демократично мислещи хора,

...
„Честит празник на социалисти, симпатизанти и всички демократично мислещи хора,
Коментари Харесай

Георги Гергов от Копривките: Времето е трудно, смутно, рушат паметниците ни, разделят ни в партията

„ Честит празник на социалисти, симпатизанти и всички демократично мислещи хора, за които датата 9 –ти септември е значима. Втора година не можем да проведем обичайното си празненство на Копривките, само че имам вяра, че и това ще мине “.

Това сподели водачът на социалистите в Пловдив и региона Георги Гергов пред паметника на починалите партизани на едноименната поляна, където18 години Българска социалистическа партия проведено отбелязва успеха над фашизма в България и началото на социалистическия път, оповестиха от пресцентъра на БСП- Пловдив.

В алените редици честванията се назовават още Малката Бузлуджа, с което се акцентира и значимостта на историческото за социалистите събитие.

Епидемичните условия на днешния ден попречиха тържествената на „ Копривките “, само че регионалното и градското управления, народните представители Теодора Халачева, Георги Търновалийски и Манол Генов поставиха венци и цветя на паметника.

Към представителната група се причислиха претендентите за ръководител на Българска социалистическа партия Кирил Добрев, Красимир Янков и Георги Тодоров, които също отдадоха респект и почитание към паметта на починалите в местността партизани. И тримата бяха безапелационни, че 9 септември 1944 година е славна и прогресивна дата, чиито исторически смисъл ще бъде оценен достоверно рано или късно.

Зам.-председателят на Българска социалистическа партия и претендент за водач Кирил Добрев се върна 76 години обратно и напомни историческите събития на 9 септември 1944 година. По думите му хората, които са починали тогава са желали българите да живеят по-справедливо и не са се тормозили от „ репресиите и натиска, които е упражнявал върху тях монархо-фашисткият режим.

„ Били са подготвени да рискуват живота си, с цел да има нова, друга България. Не са били толкоз доста, че да се оправят сами. Имало е помощ от народ, който ние безпределно обичаме. На Шипка оня ден го усетихме, колкото и да се пробват да ни разделят, ние сме дружно, кръвни братя сме. Днес 76 години по-късно и след 30 години преход, някой все се опитваше да ни разделя на положителни и неприятни. Може би най-тъжното е, че на тази паметна дата някой се пробва да ни раздели и в Българска социалистическа партия.

Да ни раздели на такива, които са с управлението и които са срещу него. Няма да позволи сходно разделяне! Само, когато сме дружно, може да реализираме триумфи. Ролята на ръководителя е да може да откри тежестта на всички, да сложи индивида там където му е мястото, там където той може да бъде най-вече потребен за идеята.

А ние от Българска социалистическа партия постоянно сме имали дела. Затова сме оцелявали през тези 30 години народна власт, в които са ни навирали в ъгъла, наричали са ни „ мръсни комунисти “, някой ни е пращал в Сибир.

И всичко това сме го търпяли до момента в който някои са стояли в комфортния си кожен стол и са приватизирали. Те не могат да ни схванат. И не им се сърдете. “, съобщи Добрев и даде образец с първия кмет на с. Ковачевица бай Киро, който първо е бил ремсист, а по-късно станал кмет. „ Тези хора не са имали концепция къде се намират през 90-та година, може би в действителност не са знаели какво се случва в България и са се опитвали да са с всяка власт и всеки, който е бил съвременен.

Българска социалистическа партия е оцелявала тъй като не сме се пробвали да бъдем съвременни, настоящи, на гребена на вълната. Ние сме имали своите полезности и идеали и сме ги отстоявали, даже и тогава, когато е било непопулярно. Затова сме оживели.

Това, което мога да поема като ангажимент към всички вас, е че ще запазя концепциите, традициите и най-много хората на Българска социалистическа партия. Защото без хората няма да има нито хрумвания, нито обичаи и няма да има кой да ги предава от потомство на потомство. Това е силата на нашата партия и ние сме тези, които би трябвало да го запазим. “, приключи той. „ Обединение на всички в името на концепциите, традициите и идеите “ – това подсигурява на социалистите Добрев от Копривките.

„ 9-ти септември е обвързван с един интервал на напредък, в който българина живееше със самочувствие.

Тук през днешния ден сме се събрали да изкажем своята респект към четирите жертви, част от стотиците жертви от антифашисткия интервал, починали малко преди девети септември. Ние сме през днешния ден дружно на това място, с цел да отдадем респект и да заявяваме, че сме следовници на концепциите на тези, които са се борили против фашизма и са отдали живота си. Те също са желали да живеят по-добре, да има повече взаимност, повече обществена правдивост.

Бъдете горди, че сме наследници на тези хрумвания, които направиха България съвременна страна “, сподели Янков и напомни достиженията на социалистическа България в региона на образованието, опазването на здравето, културата, индустриализацията и селското стопанство. “След девети пристигна икономическия напредък, развиват се образованието, опазването на здравето, на високо равнище е културата, духовността.

Пред същото сме изправени и през днешния ден като задача- ние да възстановим образованието, да е общодостъпно опазването на здравето, по този начин както е записано в Конституцията, само че не се съблюдава. Искаме стопански напредък, с цел да може да има по-добър живот в България. Българска социалистическа партия може още веднъж да бъде моторът на българския напредък. “, съобщи Янков.

Той разкритикува досегашното управление, отпред с Корнелия Нинова, че е водило партията към неверен път. „ Това, което се случва и следва в идващите дни, е част от тази неверна политика – залагане на ново напрежение, тежки разграничителни линии не поради хрумвания, а поради персони. Това до момента в нашата партия не се е случвало.

След тестване човек става по-силен, взема своите поучения и гледа да не повтаря грешките. За да имаме опцията да получим доверието на хората, би трябвало да излезем мощни от това тестване. Това може да стане след взети верни решения на идния конгрес на 26 септември.

В тази комплицирана обстановка ни вкара настоящето управление и груповият висш орган на партията би трябвало да вземе съответните решения, с цел да излезем от нея. Да се върнем към идейния спор, който липсваше в последните години. Да имаме явен проект, който да получи доверие. Тези, които ще извършват проекта, би трябвало да са честни. Само по този начин ще осъществим историческата си задача да променим България. “, увери социалистите Красимир Янков.

9 септември 2020 Георги Тодоров интерпретира в два аспекта – държавен и партиен. „ Големите нации помнят историята си, почитат а и най-много помнят и почитат хората, които са дали живота си. Съвсем скоро на нас ни следва по-малък нов 9-ти септември. Като страна значи да реализираме задачата - оставка на държавното управление на Бойко Борисов и на Иван Гешев. Като партия този 9-ти септември значи да се смени метода, по който действа партията. Дали това ще се реши на 12 или на 26-ти септември зависи от всички нас. Аз взех своето решение да се отдръпва от тази конкуренция, тъй като тя няма да донесе търсените резултати “,каза Тодоров.

„ Пред нас стоят доста значими въпроси за решение в доста мъчно, смутно време. Разкопават към нашите монументи, разделят ни в партията и ни мачкат. Да бъдем откровени и да си дадем сметка през днешния ден, в празничния ден, че в събота настава решителен миг за Българска социалистическа партия. Тогава ще бъдат забити жалоните, които ще дефинират ориста и бъдещето на партията “, сподели Георги Гергов. Той благодари на гостите, че са приели поканата и са почели празника на социалистите в града и региона.

Припомняме, че поканата беше изпратена до всички претенденти, само че да отбележат датата 9 септември със социалистите от област Пловдив пристигнаха единствено трима от тях.

Пресцентър на БСП- Пловдив

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР