Чешкото правителство ще закупи 48 ракети въздух-въздух I-Derby с голям

...
Чешкото правителство ще закупи 48 ракети въздух-въздух I-Derby с голям
Коментари Харесай

Чехия купува 48 ракети въздух-въздух с голям обсег от Израел

Чешкото държавно управление ще закупи 48 ракети въздух-въздух I-Derby с огромен обхват от Израел в устрема си да усили отбранителния си потенциал.

Страната-членка на НАТО ще похарчи 2,8 милиарда крони (120 млн. долара) за ракетите, създадени от израелския оръжеен производител " Рафаел ", които би трябвало да бъдат доставени до октомври 2027 година

Ракетите могат да унищожават безпилотни летателни апарати, хеликоптери, самолети и ракети на разстояние до 80 км и на височина 20 км.

" Войната в Украйна сподели значимостта на отбраната против офанзиви от въздуха, без значение дали става въпрос за безпилотни самолети или общоприети военновъздушни сили ", съобщи министърът на защитата Яна Чернохова в изказване.

Ракетите I-Derby ще добавят четири батареи на системата за противовъздушна защита с дребен обхват Spyder, създадени от " Рафаел ", които Прага ще получи по контракт от 2021 година на стойност 630 млн. $, оповестиха от министерството на защитата.

Очаква се договорката за ракетите да бъде подписана до края на месеца.

Чешката република е предоставила на Украйна забележителна военна помощ след нахлуването на Русия.

Тя даде обещание да усили бюджета си за защита до 2% от брутния вътрешен артикул, както изисква НАТО, от 2024 година

През септември страната подписа контракт за 6,5 милиарда $ за закупуване на 24 изтребителя F-35, създадени в Съединени американски щати.

Чешката република поддържа тесни връзки с Израел.

Чешкият министър-председател Петр Фиала сега е на посещаване в страната, с цел да изрази поддръжката си, до момента в който тя се съвзема от смъртоносната офанзива на 7 октомври, осъществена от " Хамас ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР