Чешкото правителство ще компенсира фирмите, пострадали от мерките за забавяне

...
Чешкото правителство ще компенсира фирмите, пострадали от мерките за забавяне
Коментари Харесай

Властта в Чехия ще поеме 80% от заплатите на работещи в засегнати от вируса фирми

Чешкото държавно управление ще компенсира компаниите, потърпевши от ограниченията за закъснение на разпространяването на ковид като поеме част от разноските им за заплати, заяви министър председателят Андрей Бабиш, представен от " Ройтерс ".

Правителството даде обещание да налее към 40 милиарда крони, включващи 4 милиарда крони като помощ, а останалите в гаранции за заеми, на компании, с цел да подкрепи възобновяване им от големите загуби, провокирани от затварянето им за ограничение на болестта.

Фирмите приканиха за бързи дейности, с цел да се избегнат всеобщи съкращения в развлекателния и туристическия бранш и търговията на дребно, които бяха принудени да затворят.

Чехия разгласи през вчерашния ден 134 нови случая на ковид, с което общият брой доближи 694, само че към този момент няма смъртни случаи.

Министри споделиха през вчерашния ден на конференция, че държавното управление ще реимбурсира 80 на 100 от заплатите на работещите по време на насилственото затваряне, а фирмите ще изплатят останалите 20 %.

Правителството ще поеме отчасти погашение на заплати на работещи, сложени под карантина, или на такива, които се грижат за деца вкъщи до момента в който учебните заведения също са затворени.

Министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек сподели, че кабинетът ще обезпечи също безлихвени заеми и гаранции и ще субсидира повече безлихвени заеми, които ще се отпускат през комерсиалните банки.

По този метод на компаниите ще се дадат към 40 милиарда крони в безлихвени заеми в първата по рода си стратегия.

Основният чешки профсъюз сподели през вчерашния ден, че в случай че рецесията продължи 3 месеца, стопанската система, която е мощно подвластна от произвеждане и експорт, ще има спад с 5-8 % тази година. /БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (756)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР