Чешкият парламент одобри вчера налагането на таван върху цените на

...
Чешкият парламент одобри вчера налагането на таван върху цените на
Коментари Харесай

Чехия налага таван върху цените на електричеството и газа за домакинства

Чешкият парламент утвърди през вчерашния ден налагането на таван върху цените на електричеството и газа за семействата и за дребните бизнеси. Камарата на депутатите и Сенатът одобриха изменение в енергийния закон. Сега следва президентът Милош Земан да подпише закона, с цел да влезе в действие – стъпка, считана за чиста условност, съобщи ДПА.

По силата на новия закон семействата и дребните бизнеси ще заплащат от ноември еквивалента на най-много 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата сред пазарната и контролираната цена ще бъде възобновена на доставчиците от страната. За задачата са планувани над 4 милиарда евро.

Петпартийната коалиция, ръководена от премиера Петър Фиала, е под все по-голям напън да вземе ограничения против внезапното нарастване не енергийните цени. Около 70 000 души се събраха на Вацлавския площад в Прага по-рано този месец с гледище за оставката на кабинета и за прекъсване на глобите против Русия, наложени поради нападението против Украйна. Протестът обаче беше проведен от проруските политически сили в Чехия и представяваше по-скоро ропот против ориантацията на страната и глобите против Русия, не толкоз проява с искане на енергийни ограничения.

Из цяла Европа цените на тока и синьото гориво доближават рекордни равнища след съветското настъпление. Много европейски страни са мощно подвластни от доставките на газ от Русия, само че Москва спря или ограничи фрапантно доставките до няколко страни като ответна мярка на глобите, наложени поради войната. Това накара доста страни да търсят незабавно други възможности, опасявайки се от дефицит през идната зима.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР