Чешките военни началници се опитаха да потушат обществената тревога, предизвикана

...
Чешките военни началници се опитаха да потушат обществената тревога, предизвикана
Коментари Харесай

Проверка на готовността за военна служба предизвика паника в Чехия

Чешките военни началници се пробваха да потушат публичната паника, провокирана от обстоятелството, че през идващия месец цивилни лекари ще вземат участие в учения за приканване на военнослужещи, заяви чешкото издание „ Радио Прага ”.

Висшият команден състав твърди, че инспекцията на готовността за военна работа в действителност е рутинна.

На 18 май чешката войска ще организира подготвителен набор. Целта е командния състав да се увери, че е в положение дейно да повика евентуални бойци при положение на конфликтна обстановка.

За разлика от предходни години, учението ще се организира по едно и също време във всички 14 района на страната и ще включва цивилни лекари.

Инициативата беше употребена от популисткия антиправителствен деятел Индржих Райхл.

В обява в обществените мрежи, започваща с думите " в този момент нещата стартират да стават съществени ", той съобщи, че медиците в действителност се образоват за осъществяване на всеобща готовност, в случай че такава се случи.

Постът на Райхл, в който се споделя, че това е " следващата стъпка в техния проект ", е споделен 11 000 пъти, което накара чешката войска да предприеме необикновената стъпка да отговори непосредствено на дезинформацията.

Началникът на Генералния щаб, генерал-майор Карел Рехака, разяснява въпроса.

" Не желаеме да укрепваме неистините, като им обръщаме внимание и им даваме обсег, като им отговаряме. Но в този случай имахме индикации, че това може да провокира суматоха измежду популацията. Естествено, обстановката със сигурността сега не е лесна, тъй че разбираме, че хората може да имат терзания. Но това е образование, което се организира постоянно в продължение на девет следващи години ".

Акаунтът на чешката войска в „ Туитър ” повтори, че учението за ръководство на наборната военна работа се организира годишно от 2015 година насам.

Тази година в него ще вземат участие към 200 професионални бойци и резервисти, а районни представители и общопрактикуващи лекари също ще се включат на доброволни начала, се споделя в известието.

Президентът Петър Павел е някогашен началник-щаб на чешката войска. След съвещанието на Съвета за държавна сигурност той съобщи, че и по негово време е имало сходни прояви на суматоха.

" За страдание страстите са неприятен консултант, тъй като постоянно водят до неправилни изводи и провокират изцяло ненужни психози. Това, което ще се практикува, е общоприет административен развой на набиране на личен състав. Това не значи готовност, а просто определяне на положението на популацията - какъв брой души са способни да бъдат евентуално призовани, в здравословно отношение, в случай че възникне такава обстановка. "

Павел също по този начин уточни, че наборната военна работа в никакъв случай не е нарушавала чешките законови правила.

" Мобилизацията е залегнала в нашето законодателство и се отнася за всички жители на възраст от 18 до 60 години, в случай че изпаднем в най-тежката обстановка на сигурност, т.е. във въоръжен спор. Никой не е премахнал това обвързване от жителите и в случай че хората би трябвало да го извършват, се нуждаем от процедурите за това. Никъде не е записано, че сходна опасност ни грози в скоро време. Но ние би трябвало да сме подготвени за нея, тъй като който е подготвен, не е сюрпризиран ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР