Чешките избиратели изгониха комунистите от парламента в събота за първи

...
Чешките избиратели изгониха комунистите от парламента в събота за първи
Коментари Харесай

Чехите наказаха Бабиш и изхвърлиха комунистите от парламента за пръв път от 1948 г.

Чешките гласоподаватели изгониха комунистите от Народното събрание в събота за първи път от края на Втората международна война, като оставиха без депутати партията, чийто предшественици управляваха централноевропейската страна от 1948 година до Кадифената гражданска война през 1989 година, сложила началото в демокрацията.

Комунистите затвориха десетки хиляди в лагерите за насилствен труд през 50-те години на предишния век и брутално репресираха дисидентите като драматурга - и по-късно президент - Вацлав Хавел, само че останаха в Народното събрание след революцията.

На изборите тази седмица Комунистическата партия на Бохемия и Моравия взе 3.62% от гласовете, като съвсем всички сектори оповестиха за резултати под 5%, нужни за влизане в Народното събрание. Това може да се окаже последната глава за историята на партия, която последователно се сви и тъй като застаряващите й членове понижават.

" Това ме радва, доста ме радва ", сподели за Ройтерс 69 годишният Иржи Грюнторад, някогашен отстъпник, подписал декларацията на дисидентската Харта 77 и вкаран в пандиза от 1981 до 1985 година от комунистическите управляващи.. " Но се случи прекомерно късно. "

" Това беше една от последните комунистически партии в света, с изключение на китайската и кубинската, които резервираха името си. Другите най-малко се преименуваха и започнаха да се държат малко по-различно. "
Избирателите нанесоха проваляне на партията ANO на премиера Андрей Бабиш като дясноцентристката опозиционна група " Заедно " реализира в неочакван добър резултат. Този блок към този момент разгласи, че е подготвен на договаряния за коалиция с лявоцентристката коалиция " Пирати " / " Кметове ". Двете групи дружно ще управляват 108 от 200 депутатски места. При преброени бюлетини в 99.97% от секциите " Заедно " получава 27.78%, ANO е с 27.13%, а " Пирати " / " Кметове " - 15.60%.

След 1989 година комунистите се стремяха да привлекат възрастните жители и чехите от работническата класа, само че те в никакъв случай не срещнаха схващане измежду по-младите гласоподаватели и не съумяха да се дистанцират от историята на партията с тоталитарни управници, които задушаваха свободата.

" Много съм отчаян, тъй като това е в действителност огромен неуспех ", сподели водачът на Комунистическата партия Войтех Филип, който подаде оставка довечера

Въпреки апелите на обществеността да го направи, Хавел се противопоставяше на възбраната на партията, която се разгласи срещу участието на страната в Европейския съюз и НАТО и поддържа топли връзки с Русия и Китай.

Комунистите се задържаха най-вече в изолираност след 1989 година, макар че си сътрудничиха с други партии, търсещи спомагателни гласове за приемане на закони в Народното събрание. Те бяха близки и до настоящия президент Милош Земан.

Партията възвърна въздействието си през 2018 година, когато Бабиш - някогашен член на Комунистическата партия - стартира да разчита на тях, с цел да добави поддръжката на държавното управление на малцинството си със социалдемократите.

Това беше най-голямото приближаване на партията до властта след 1989 година, само че наподобява също по този начин ще се окаже техният финален акт като политическа мощ в страна от някогашния руски блок.

" Щастлива съм, че тази епоха към този момент завърши - освен за тези от нас, които към момента сме живи, само че и за тези, които починаха и които бяха преследвани от режима ", сподели 74 -годишната Хана Палкова, която напуща страната, застрашена от спецслужбите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР