Чешката република трябва да разпределя нарастващото си богатство сред все

...
Чешката република трябва да разпределя нарастващото си богатство сред все
Коментари Харесай

Чехия раздава богатството си на най-бедните и възрастните

Чешката република би трябвало да разпределя възходящото си благосъстояние измежду все по-голямa част от обществото си, а даже и по-бавно растяща стопанска система няма да спре по-високите обществени разноски и вложения,

Най-богатата страна от някогашния Източен блок отслабва обичайния си надзор върху разноските, който е в основата на един от най-здравите бюджети в Европа.

Само 5 години откакто строгите ограничения доведоха до рекордно дълга криза, Алена Шилерова - първата жена финансов министър на 10-милионната страна - разпределя повече за всичко - от пенсии и заплати в обществения бранш до от дълго време забавени инфраструктурни планове.

" Най-важният ни приоритет за идната година е да подобрим ситуацията на възрастните жители.Кога различен път да увеличим пенсиите, в случай че не в миг на разцвет? Мисля, че се оправяме добре и обществото би трябвало да показа изгодите от икономическия напредък с нуждаещите се ", споделя пред Bloomberg 54-годишната Шилерова.

Докато Италия се сблъсква с Европейския съюз поради недостига си, чехите се любуват на непредвиден растеж, който може да докара до остатък в бюджета за тази година.

Шилерова отхвърли рецензиите, че държавното управление води политики за повишение на известността си и подценява предизвестията за фискалните опасности, произлизащи от предстоящ спад на стопанската система.

С най-ниската безработица в Европейски Съюз и най-бързото повишаване на действителните заплати за 15 години, държавната хазна се възползва от по-ниските обществени разноски и по-високата данъчна събираемост.

Чехия има едно най-ниските равнища на дълга в Европа, а мощното фискално показване способства за оповестяването й от Allianz за най-стабилната стопанска система в Европейски Съюз за 2017 година

Централният държавен бюджет, по-тясна мярка, която изключва финансите на общините, евентуално ще бъде уравновесен или " с доста лек остатък " през тази година, вместо планувания недостиг от 50 милиарда крони (2.2 милиарда долара), съгласно Шилерова.

Недостигът от 40 милиарда крони (1.8 милиарда долара), който нейното министерство предвижда за интервала 2019-2021 година, може да е по-малък. " Имаме традиция да вършим консервативни прогнози, тъй че бюджетният резултат е съвсем постоянно по-добър от проекта ", сподели министърът.

Предложените дефицити би трябвало да бъдат " възглавница за предстоящото меко приземяване на стопанската система, макар че би било разумно да продължим да понижаваме недостига, което към момента се надявам да създадем ", изясни тя.

Плановете за повишение на заплатите в публичния бранш и пенсиите провокираха предизвестие от Националния фискален съвет, самостоятелен орган, който счита, че проектобюджетът за 2019 година усилва така наречен наложителни разноски и лимитира опциите за бъдещи тласъци.

Милиардерът министър председател Андрей Бабиш, министър на финансите в предходното държавно управление, даде обещание повече финансиране за лечебни заведения, учебни заведения, пътища и железопътни линии откакто завоюва изборите предходната година.

Докато опозицията назовава програмата му неустойчива, политиката на Бабиш се харесва на гласоподавателите, а партията му АНО държи висок рейтинг в социологическите изследвания.

Сред най-важните цели е и транспортната инфраструктура. Почти 30 години след рухването на Желязната завеса страната към момента няма автомагистрала към прилежаща Австрия, а железопътното пътешестване от Берлин до Виена през Прага лишава към един час повече, в сравнение с маршрут, който е с 1/4 по-дълъг, само че заобикаля напълно Чешката република.

" Сега се опитваме да компенсираме незадоволителните разноски в предишното. Мерките, подхванати по време на последната икономическа рецесия, бяха фрапантни за моите усети, доста антисоциални. Не бих желала да виждам това да се случва още веднъж в тази страна ", съобщи Шилерова. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР