Чешката полиция продължава да се опитва да разбере какви са

...
Чешката полиция продължава да се опитва да разбере какви са
Коментари Харесай

След ужасът в Прага: Днес е Ден на национален траур в Чехия -

Чешката полиция продължава да се пробва да разбере какви са претекстовете на нападателя, умъртвил 14 души в Карловия университет в Прага през вчерашния ден, съобщи Франс прес. Това беше най-тежката сходна офанзива в страната в актуалната й история.

Пред постройката на университета поданици на столицата сложиха свещи в памет на жертвите, до момента в който полицията продължава следствието си в рамките на университетския кампус.

Нападателят, който беше на 24 години и беше студент, откри през вчерашния ден огън в централната постройка на университета и умъртви 13 души. Ранени бяха 25 души, като един от тях умря в болничното заведение. Нападателят се е самоубил най-после, показва Франс прес. Чешката организация ЧТК разпознава нападателя като Давид Козак.

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан съобщи, че жертвите на офанзивата са били разпознати. На 23 декември бе разгласен ден на народен печал в Чехия, напомня Франс прес.

Началникът на чешката полиция Мартин Вондрашек изясни по-рано, е нападателят е бил незнаен на полицията, само че е имал голям боеприпас от оръжия и муниции и че бързите дейности на служителите на реда са предотвратили една още по-голяма покруса.

Всички жертви на офанзивата са били убити в централната постройката на университета, като някои от тях са били сътрудници от факултета на нападателя.

Според Вондрашек полицията е почнала да търси студента още преди стрелбата, тъй като е разкрила безжизненото тяло на татко му в село Хостун, западно от Прага. Оттам стрелецът е отпътувал от Прага, казвайки, че желае да се самоубие, описа Вондрашек, само че отхвърли да разяснява дали фактически студентът е умъртвил татко си.

Полицията е претърсила постройка на факултета по изкуствата към Карловия университитет, където студентът е трябвало да се яви на курс през вчерашния ден. Но студентът е отишъл вместо това в централната постройка на факултета, която се намира наоколо до основни туристически обекти в центъра на Прага. Полицията е била осведомена за пукотевица там в 14 ч. по Гринуич и е пратила неотложно полицейска част за бърза интервенция. 20 минути по-късно нападателят е бил открит мъртъв.

Вондрашек съобщи, че нападателят се е въодушевил от подобен случай, станал в Русия, само че не навлезе в детайлности.

Той сподели единствено, че нападателят е обвинен, че е умъртвил и млад мъж и неговата дъщеричка на два месеца, която младият татко разхождал с бебешка количка в гориста околност в покрайнините на Прага на 15 декември. Разследването на това ликвидиране било в задънена улица, до момента в който доказателства, излезли нескрито в Хостун са разрешили да се свърже студентът с това закононарушение.

Солидарност с Чехия в този тежък миг показаха председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Франция Еманюел Макрон и украинският му сътрудник Володимир Зеленски.

Вътрешният министър на Чехия съобщи, че офанзивата не е имала никаква връзка с интернационален тероризъм и нападателят е работил самичък.

През 2015 година мъж на 63 години простреля седем мъже и една жена, преди да се самоубие в ресторант в Ухерски Брод в централната южна част на Чехия.

През 2019 година, мъж умъртви шестима души в чакалнята на болница в Острава, в Източна Чехия, а след това се самоуби. При офанзивата беше ранена една жена, която умря по-късно.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР