Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако

...
Чешката компания CEZ Power ще запази българските си активи, ако
Коментари Харесай

ЧЕЗ ще се откаже да продава, ако държавата блокира и втория й опит за сделка

Чешката компания CEZ Power ще резервира българските си активи, в случай че локалните управляващи блокират продажбата им още веднъж. Това написа пражкото издание " Лидове вести " на уеб страницата си.

Изданието цитира зам.-председателя на съвета на шефовете на компанията Томаш Плескач, който е коментирал тематиката пред чешката осведомителна организация ČTK през днешния ден.

Вчера претендент - купувачът " Еврохолд " заяви, че едвам в този момент Комисията за защита на конкуренцията е почнала произвеждане по договорката, откакто уведомлението до нея е подадено още в средата на август, а договорът сред ЧЕЗ и " Еврохолд " на стойност 335 млн. евро беше подписан още през юни.

Чешкото издание напомня, че българският антимонополен регулатор година по-рано блокира предходния опит за продажба на българските активи на ЧЕЗ на дребната българска компания " Инерком ". Комисия за защита на конкуренцията отхвърли под претекст, че активността на сдруженията на Гинка Върбакова в региона на слънчевата сила се припокрива с интензивност на ЧЕЗ - България в същия сегмент.

" Не желаеме да оспорваме решенията на българския антимонополен орган. Ние обаче не виждаме спънки за одобряването на договорката от позиция на законодателството за конкуренцията. Към момента Еврохолд не има никакви енергийни активи в България, тъй че обстановката на българския енергиен пазар не би се трансформирала по никакъв метод след тази продажба ", е представен да споделя Плескач.

" Ако без забележима причина българските управляващи блокират нашия втори опит да продадем тези активи, тогава разумно няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни запаси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме вярно, както до момента. В близко бъдеще несъмнено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи ", е споделил през днешния ден Плескач.

За разлика от договорката с " Инерком " сегашният контракт с " Еврохолд " би трябвало да бъде утвърден и от Комисията за енергийно и водно контролиране. Такова обвързване й вмениха депутатите точно около договарянията сред ЧЕЗ и компанията на Гинка Върбакова. Сделката се ревизира и от Комисията за финансов контрол, и от ДАНС и прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР