Чешка артистка с изложба в София, насочена към джендърните и

...
Чешка артистка с изложба в София, насочена към джендърните и
Коментари Харесай

Джендърните и културни стереотипи: Чешка артистка с изложба в София


Чешка артистка с галерия в София, ориентирана към джендърните и културните стандарти. „ От черната сянка “ на Ленка Клодова ще бъде открита на 20 октомври в Софийски Арсенал – музей за модерно изкуство, филиал на Националната изложба.

На откриването авторката ще показа пърформанса „ Давид черният “ като отговор на нашумялата през 2009 година „ Ентропа “ на Давид Черни.

Самостоятелната галерия на Ленка Клодова показва работи, свързващи пърформативния и скулптурния метод, които авторката развива по самобитен метод още от 1990-те. Главната тематика са джендърните и културните стандарти. Концепцията поражда през интервала от 13 години сред две ръководи на Чешката република на Съвета на Европейския съюз.

Централната апаратура в изложбата – „ Давид черният “, е авторска рефлексия на „ сатиричната “ пластика „ Ентропа “ на известния чешки ваятел, която през 2009 година по случай първото чешко председателство е експонирана в атриума на постройката Юстус Липсиус в Брюксел.

Нейната реализация получава голям отрицателен отзив в медиите и измежду политиците, развълнува водите на европейската културна дипломация, изключително по отношение на представянето на България, провокира доста полемики и няколко извинения от чешки политици и от самия създател. Настоящото председателство на Чешката република предлага опцията този факт да се употребява алегорично и упоменатият политически скандал да придобие нов по-ласкав и логичен подтекст.

„ Давид черният “ на Ленка Клодова е парафраза на известния Давид на Микеланджело, направен от полистирен, който авторката последователно рисува с черна багра. Самият развой на основаване, изключително перформативно замисленото изобразяване, е толкоз значим, колкото и финалната работа “, изяснява кураторката на изложбата Вера Борозан.

„ За посетителите, които няма да съумеят да видят пърформанса, представяме серия от фотоси в изложбата, на които можем да следим Клодова, която с четка нанася върху бялата повърхнина на статуята най-напред окосмяването, косата и брадата, след това татуира Давид и последователно го облича, като през етапа на формален костюм стига до черен монохром “, прибавя Борозан.

Резултатът е травестия на смислите, на известните културни легенди, стандартите от една страна, a въпреки това – подмятания за съответното политическо събитие, съответната художествена тактика и съответния художник. Всичко това е олекотено, дозирано и комбинирано по този начин, че пред фена се показва по едно и също време в многослоен прочит и с освобождение от клопките на черно-бялото виждане за нещата. Гореописаната скулптура „ Давид черният “, ще бъде довършена по време на пърформанса в залите на Музея за модерно изкуство в София.

Коя е Лена Клодова?

Ленка Клодова приключва Висшето учебно заведение за приложни изкуства в Прага в ателието на скулптора Курт Гебауер и докторска стратегия през 2005 година В рамките на стипендиантски стажове посещава Училището за изящни изкуства в Лисабон, Португалия и Стафордширската политехника в Обединеното кралство.

На напред във времето в творбите ѝ е хуморът, по едно и също време двузначен и проникновен във връзка с тематиките, по които работи през последните 30 години, а и изключително настоящи в сегашния миг - майчинството, телесността, човешките взаимоотношения, стандартите или сексуалността.

Художничката провежда Фестивал на голите форми. Oт 2010 година работи като началник на Ателието за боди дизайн във Факултета за образни изкуства при Висшето техническо учебно заведение в Бърно.

Изложбата на Ленка Клодова ще бъде открита в 18 ч. на 20 октомври и ще продължи до 4 декември.

Проектът се осъществя с поддръжката на Министерството на културата на Чешката република и взаимно с Чешкия център в София, Посолството на Чешката република в София и Галерията за съвременно изкуство в Храдец Кралове в границите на културната стратегия на Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР