Червеното зеле е особено ценено в българската кухня заради кулинарните

...
Червеното зеле е особено ценено в българската кухня заради кулинарните
Коментари Харесай

Червено зеле: Витаминна бомба, която блокира растежа на раковите клетки

Червеното зеле е изключително ценено в българската кухня поради кулинарните си качества. То е същинска витаминозна бомба. Съдържа доста хранителни субстанции и витамини, които подкрепят здравето на костите, а също по този начин блокират растежа на раковите кафези. Защо си коства да го включите в ежедневното меню?

Зелето – както бялото, по този начин и аленото – е от групата на най-полезните за нашия организъм зеленчуци. Той е чудесно за намаляване, защото има високо наличие на фибри и ниско наличие на калории, само че най-важното е, че е богато на хранителни субстанции, насърчаващи здравето на костите, в това число витамини С и К, както и малко калций, манган и цинк.

 алено зеле

Червено зеле: антиоксидантни и противоракови резултати

Въпреки че бялото и аленото зеле са извънредно потребни за нашето здраве, в последното можем да открием доста повече антиоксиданти, които са виновни, наред с други, за блокиране развиването на ракови кафези, защищават ни от нездравословното влияние на свободните радикали и забавят процесите на стареене на тъканите. 

Антоцианини, т.е. естествени багрила, открити в аленото зеле, боровинките, аронията и цвеклото, демонстрират мощни антиоксидантни свойства, а също така листата на аленото зеле са източник на витамин А, който укрепва кожата ни, положението на костите, зъбите и очите.

 алено зеле

Червено зеле: Богатството на витамин С

Червеното зеле също е обилие от витамин С, който подкрепя вярното действие на сърдечно-съдовата система, играе значима роля в процеса на подсилване на имунитета, форсира зарастването на рани и играе значима роля в производството на колаген, който прави кожата ни да наподобява млада, а костите да са здрави, тъй като мрежата от колагенови нишки поддържа тяхната конструкция.

 алено зеле

Червено зеле: Противник на анемията и поддръжка на нервната система

Високото наличие на витамин B6 в аленото зеле има удобен резултат върху нервната ни система и работата на сърцето. Пиридоксинът, съдържащ се в този витамин, контролира кръвното налягане. От своя страна, с помощта на огромното количество желязо, аленото зеле е съвършен детайл от менюто за тези, които се борят с анемията.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР