Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден.

...
Червеното яйце е най-разпознаваемият символ на големия християнски празник Великден.
Коментари Харесай

Най-скъпите великденски яйца: Шедьоврите на Фаберже

Червеното яйце е най-разпознаваемият знак на огромния християнски празник Великден. Според преданието Мария Магдалена поднесла на император Тиберий яйца и му разказала за възкръсването на Христос. Императорът декларирал, че в случай че това е правилно, яйцето, което държи, би трябвало да стане алено. И то се оцветило в червен цвят. Оттогава през вековете върви традицията за Великден да се боядисват яйца, като главният цвят е червен. Традиция, която през вековете съблюдават всички християни - от най-бедните, до най-богатите, включително и семействата на ръководещите монарси, написа news.bg.

Именно по волята на може би най-бляскавата монархическа фамилия - съветската имперска династия Романови, се раждат най-скъпите великденски яйца - тези на великата ювелирна фамилия Фаберже. При направата им те са коствали сред няколко хиляди и няколко десетки хиляди златни рубли, а в този момент се правят оценка сред няколко милиона и няколко десетки милиона $.

Историята на великденските яйца на Фаберже стартира през втората половина на 19 век. Първото е основано от незнаен занаятчия на ювелирната компания през 1885 година по поръчка на император Александър III. То е направено за подарък на брачната половинка му Мария Фьодоровна, родена като София Фредерика Дагмар Шлезвиг-Холщайн-Зондербург-Глюксбург принцеса Датска. Между другото нейната сестра Александра по същото време е брачна половинка краля на Англия Едуард VII.

Първото яйце (The Hen Egg) e направено от гланц, а в него има златен жълтък. При отварянето на " жълтъка " в него стои златна кокошка, инкрустирана с рубини. В истинския вид на кокошката е имало златна корона, инкрустирана с диаманти, която обаче в следствие е изгубена.

 Первое яйцо из коллекции императорской семьи

Първото яйце (The Hen Egg)
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР