Червеният“ и синият“ лагер оставят легенди след себе си. Точно

...
Червеният“ и синият“ лагер оставят легенди след себе си. Точно
Коментари Харесай

Таня Богомилова и Георги Младенов за битките между ЦСКА и Левски

„ Червеният “ и „ синият “ лагер оставят митове след себе си. Точно такива за мнозина подрастващи са Таня Богомилова и Георги Младенов. Легендарната плувкиня е една от емблемите на спортната школа на ЦСКА и златен медалист от Сеул 88`, а Младенов е 11-кратен първенец на България по баскетобол с 9 трофеи със „ сините “.

Таня Богомилова:

„ Аз съм отраснала в ЦСКА. Цял живот съм плувала за ЦСКА. ЦСКА ми е на сърцето, ЦСКА е всичко за мен. Никога не съм изменила на клуба си. Имала съм оферти за други клубове и страни “, стартира златната олимпийска медалистка.

„ Започнах в Димитровски регион в Красна поляна да плавам. Това не ми хареса доста. С приятелите играехме доста футбол. Съдба е може би датата от златото в Сеул. Бях доста щастлива точно на празника на ЦСКА. Страхотно събитие. Постигнах най-високото в олимпийското село. Имаше доста цесекари в олимпийското село в Сеул, всички бяха строени долу. Всички почнаха да викат. Беше ужасно, това ни беше най-силната Олимпиада “.

За датата 30 юни 1971 година (б.р. - денят на злополуката на Георги Аспарухов и Никола Котков): „ Моята майка ни направи екскурзия, присъствахме на самата злополука. Бях доста шокирана. Навръх рождения ми ден си отидоха две митове. Няма да го не помни в никакъв случай. Моят татко беше безжалостен левскар. Закърми ни с това да бъдем от Левски. С моя брат гледахме и си викахме, че са велики спортисти. Аз още плувах в школата, а тя беше под ЦСКА. В момента да ви кажа нямам пристрастия, само че сърцето ми е алено. ЦСКА си е ЦСКА. Симпатизирам на всеки състезател и клуб. В залата, на басейна, на стадиона сме съперници, само че отвън него сме другари “.

За съперничеството сред ЦСКА и Левски: „ Два клуба, които постоянно би трябвало да са на върха и да демонстрират най-хубавото “, сподели още Богомилова.

Георги Младенов:

„ Потомствен левскар съм. Левски е метод на живот. Религия за някои хора, за мен също. Винаги съм подкрепял Левски, без значение в какво положение е. Стадион „ Раковски “ беше близо, пребивавам на 100 метра оттова. С Гибона, Кокала, Наско Сираков. Имам грамота за най-хубав вратар на един шампионат на стадион „ Академик “, имам и два мача като нападател. Средно по два гола на мач имам. Един път се видях с Наско Сираков в " Универсиада ", споделих му: „ Добре, че ме стопираха, другояче нямаше да те знаят изобщо кой си “, стартира шеговито именитият баскетболист.

„ Неслучайно е Отбора на народа. С аудитория, която те поддържа неистово. Разбираш, че си час от нещо огромно. Не би трябвало да се дъниш, да се проваляш. Имали сме мачове, в които сме били слаби и публиката ни е стояла зад тила. Тогава разбираш, че имаш хора зад тила си “, съобщи Младенов и описа за любопитен бас отпреди години.

За съперничеството сред ЦСКА и Левски: „ Даже когато ЦСКА и Левски са на последните две места и в доста неприятно положение – отново е дерби. Когато победиш безконечния противник, класирането е без значение. Ти си победил в дербито. Левски не може без ЦСКА и ЦСКА не може без Левски “, приключи Младенов.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР