Червената огнена мравка - един от най-инвазивните видове в света.Данниот

...
Червената огнена мравка - един от най-инвазивните видове в света.Данниот
Коментари Харесай

Един от най-инвазивните видове насекоми в света достигна Европа

Червената огнена мравка - един от най-инвазивните типове в света.Данниот ново изследване сочат, че е открита в Европа за първи път, оповестяват от.

Внесенатана континента мравка, носеща научното название Solenopsis invicta, е локална за Южна Америка, само че се популяризира в огромна част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия през предишния век.

Тези инсекти могат да бъдат нападателни, когато бъдат обезпокоени, като нанасят мъчителни ухапвания, причиняващи алергични реакции. Мравката е способна и да повреди посевите и локалните екосистеми, показва CNN.

Изследователите показват, че са разпознали 88 гнезда на червени огнени мравки, ситуирани на 5 хектара покрай град Сиракуза в Сицилия, Италия.

" С. invicta е един от най-лошите инвазивни типове. Може да се популяризира обезпокоително бързо, ” споделя водещият създател на проучването Матиа Менчети, откривател в Института по еволюционна биология в Испания.

„ Откриването на този тип в Италия беше огромна изненада, само че знаехме, че този ден ще пристигна “, споделя Менчети. Докато червени огнени мравки са откривани във вносни артикули в Испания, Финландия и Нидерландия, тяхна колония в никакъв случай не е потвърждавана преди този момент изследване.

Колониите са открити в крайградски регион на Сиракуза. Не е ясно по какъв начин или по кое време огнените мравки са пристигнали в региона. Изследователите считат, че насекомите би трябвало да са пристигнали от пристанището на града. Местните показват, че ухапванията от мравки са се нараснали от 2019 година насам.

Проучването допуска, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките северозападно от Сиракуза, където се намира комерсиалното пристанище.

Генетичният разбор на насекомите разкрива, че те най-вероятно са се популяризирали от Съединените щати или Китай, където " Solenopsis invicta " също е инвазивен тип.

Мравките скоро могат да плъзнат из цяла Европа, предизвестяват откривателите. 7% от континента — в това число огромни градски зони, като Барселона, Рим, Лондон и Париж, разполагат с климат, подобаващ за типа.

Инвазивните типове костват на света най-малко 423 милиарда $ всяка година, защото водят до изгубването на растения и животни, заплашват продоволствената сигурност и утежняват екологични произшествия, съгласно отчет на Организация на обединените нации, оповестен предходната седмица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР