Чернокожите са подложени на широко разпространена и безмилостна дискриминация -

...
Чернокожите са подложени на широко разпространена и безмилостна дискриминация -
Коментари Харесай

Кои европейски страни са най-расистки настроени?

Чернокожите са подложени на " необятно публикувана и безмилостна " дискриминация - от учебните заведения до пазара на труда, жилищното настаняване и опазването на здравето, сочи отчет на Европейски Съюз. Документът акцентира " срамните " нива на расизъм в Европа, като съпоставя страните в района.

Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA) откри, че хората от африкански генезис постоянно се сблъскват с расова дискриминация, тормоз и принуждение във всички аспекти на живота си, без значение къде живеят .

" Представете си, че кандидатствате за работа, само че в никакъв случай не получавате отговор. Представете си, че търсите дом за фамилията си, само че в никакъв случай не успявате. Представете си, че преживявате тормоз или принуждение, които ви оставят надълбоко травмирани ", написа в отчета шефът на FRA Майкъл О`Флахърти.

" Такава е действителността за доста хора в Европейски Съюз през днешния ден, единствено поради цвета на кожата им ", добавя О`Флахърти

FRA открива, че съвсем половината от чернокожите хора в Европейски Съюз са се сблъсквали с дискриминация - нарастване от последния отчет през 2018 година Голяма част от расизма обаче не е забележим и остава неусетен.

Около 6750 чернокожи са били интервюирани в 13 страни членки, измежду които Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

Някои от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където извънредно десните партии се издигат в социологическите изследвания , макар че расизмът е " необятно публикуван и безсърдечен " в целия блок.
 Grafika Графика: Euronews
Близо две трети от чернокожите в Австрия (67%) и Германия (65%) декларират, че са се сблъсквали с дискриминация през последните 12 месеца.

Португалия и Полша са минимум расистките страни - съгласно FRA 17% и 19% от интервюираните са претърпели дискриминация, учредена на тяхната раса или етническа принадлежност.

" Нека повторим още един път: расизмът няма място в Европа. Да се сблъскаме с същинските мащаби на расизма е по едно и също време шокиращо и срамно. Тези констатации би трябвало да бъдат сигнал за пробуждане за дейности във връзка с равенството и приобщаването на хората от африкански генезис ", написа О`Флаерти в предговора.

FRA установи, че прекарванията, свързани с расизма, са се нараснали в множеството европейски страни в интервала от 2016 година до 2022 година Най-голямо е нарастването в Австрия и Германия, където то е скочило надлежно от 42% на 64% и от 33% на 64%. В Германия расизмът се е нараснал съвсем двойно .

Във Франция, Люксембург и Португалия чернокожите хора оповестяват за по-малко расизъм.
FRA акцентира, че расизмът имасилно влияние върху всекидневието на хората. Един от всеки четирима (23 %) интервюирани е декларирал, че е бил възпрепятстван да наеме парцел заради расовия си или етнически генезис .

Една четвърт (23 %) са декларирали, че обидни или заплашителни мнения са били отправяни персонално към детето им поради неговия етнически или имигрантски генезис. Почти двама от всеки петима родители в Ирландия (39 %), Германия и Финландия (и двете 38 %) и Австрия (37 %) оповестяват за това.

FRA e оценила и практиките на полицията. В целия Европейски Съюз Организацията открива, че всеки четвърти негър е бил спрян от служители на реда през последните пет години , като към половината от интервюираните считат, че това се дължи на расово профилиране.

Според FRA младежите от африкански генезис са три пъти по-застрашени от ранно овакантяване на учебно заведение спрямо популацията като цяло.

Същевременно съвсем една трета от тях са работили " обикновени специалности " (32 %) и на краткотрайни контракти (30 %) - последната цифра също е три пъти по-висока спрямо общото население.

FRA разкри, че чернокожите са свръхквалифицирани за своите работни места. Установено е, че повече от една трета (35 %) от респондентите с университетска подготовка работят в специалности с ниска или междинна подготовка - спрямо 21 % за общото население.

" Случаите на расова дискриминация, расистки тормоз и принуждение постоянно не се оповестяват, което лишава жертвите от поддръжката, която по закон имат право да получат от институциите, призвани да ги пазят ", написа шефът О`Флахърти.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР