Черногорското правителство сподели тази сутрин в Туитър документа, приет от

...
Черногорското правителство сподели тази сутрин в Туитър документа, приет от
Коментари Харесай

Г-7 поздрави Черна гора, Албания, Косово и Северна Македония за съгласуването на външната им политика с тази на ЕС

Черногорското държавно управление показа тази заран в Туитър документа, признат от Г-7. В неговия увод външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати и висшият представител на Европейския съюз по външната политика акцентират, че са се срещнали на 14 май тази година в една „ фундаментално изменена стратегическа среда и среда за сигурност “, съобщи Българска телеграфна агенция.

В специфичната част за Западните Балкани се споделя: „ Ние удостоверяваме нашия ангажимент към европейската вероятност на шестте страни от Западните Балкани, с цел да подсигуряваме сигурността, стабилността и просперитета на района. Приветстваме, че Западните Балкани са обединени, изключително в Общото заседание на Организация на обединените нации, в осъждането на съветската нападателна война против Украйна. Поздравяваме Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония за цялостното координиране на външните им политики с Европейски Съюз, в това число глобите и тяхното използване. Призоваваме Сърбия да направи същото. Приветстваме съобразяването на Босна и Херцеговина с ограничаващите ограничения на Европейски Съюз във връзка с Русия и едностранното координиране на Косово с тези ограничения. Трябва да продължим да оказваме помощ на Западните Балкани да понижат зависимостта си от съветските въглеводороди и уязвимостта си към икономическа насила.

Ние мощно поддържаме бързото започване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз с Албания и Северна Македония. Призоваваме страните в района да отбележат прогрес във вътрешните промени, по-специално в региона на върховенството на закона, да разширят вътрешното политическо пространство, да подобрят средата за гражданското общество и самостоятелните медии, да продължат напъните си за попречване на радикализацията към принуждение, да поддържат помиряването и да се борят против дезинформацията, както и против възхваляването на военни закононарушения и наказани военнопрестъпници.

Ние сме загрижени от задълбочаващата се политическа рецесия в Босна и Херцеговина и осъждаме всеки опит за подкопаване на единството, суверенитета и териториалната целокупност на страната. Ние няма да толерираме сецесионистката политика на Република Сръбска, която заплашва бъдещето на Босна и Херцеговина и стабилността в района. Настояваме за връщането към цялостната функционалност на държавните управления на всички равнища, с цел да възобновят изцяло работата си, като оставим настрани разделящата и разпалваща изразителност и заобикаляме всевъзможни дейности, които биха могли да дестабилизират Босна и Херцеговина. Призоваваме всички партии в страната да подсигуряват, че общите избори ще се проведат през октомври, както бе планувано. Ние изцяло поддържаме мандата на висшия представител Кристиан Шмит. Напълно поддържаме изпълнителния мандат на интервенцията EUFOR ALTHEA за поддържане на безвредна и сигурна среда в страната. Призоваваме Косово и Сърбия да се включат градивно в разговора, подпомаган от Европейски Съюз, да ползват изцяло всички предходни съглашения без закъснение и да възстановяват връзките си посредством всеобхватно и правно обвързващо съглашение, което ще разреши реализирането на европейските им вероятности, които способстват за районната непоклатимост и са от изгода за всички хора в района. Подкрепяме напредъка в приобщаващото районно съдействие и енергийния преход, изключително посредством Общия районен пазар и Зелената стратегия за Западните Балкани в границите на Берлинския развой. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР