Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран

...
Черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран
Коментари Харесай

Отварят черните кутии на украинския самолет, който се разби в Иран

Черните кутии на украинския аероплан, който се разруши в Иран със 176 души на борда, ще бъдат "отворени " през днешния ден, заяви иранската публична организация ИРНА. Засега няма информация по въпроса кой ще преглежда данните от тях.
Доказателства сочат, че иранска ракета е свалила украинския пътнически аероплан, който се разруши покрай Техеран тази седмица, евентуално простъпка, обявиха западни водачи. Премиерите на Канада и Англия приканиха за цялостно следствие на злополуката, при която починаха всичките 176 души на борда.
Иран изключва ракетен удар от страна на своята противовъздушна защита. Катастрофата стана единствено часове, откакто Иран извърши ракетни удари против две военни бази с американски бойци в Ирак.
Американски медии спекулираха, че времето на злополуката допуска, че машината може да е била сбъркана с американски боен аероплан, защото Иран се е подготвял за вероятен ответен удар от страна на Съединени американски щати.
Президентът Доналд Тръмп съобщи, че има "подозрения " за случилото се.
По-късно стана ясно, че Съединени американски щати са дали на украинския президент Володимир Зеленски значима информация за разрушилия се в Иран аероплан, заяви в Туитър външният министър на Украйна. Данните ще бъдат оценени, съобщи министър Пристайко. По-късно през днешния ден президентът Зеленски ще беседва по телефона и с американския държавен секретар Майк Помпео.
На фона на напрежението след убийството на иранския пълководец военачалник Солеймани, Иран в началото съобщи, че няма да съобщи черните кутии на Боинг, компанията производител, или на Съединените щати. По-късно обаче беше обявено, че Съветите за сигурност на превоза на Канада и Съединени американски щати са били поканени да вземат участие в следствието.
Канадският министър председател Джъстин Трюдо стана първият държавен водач, който упрекна непосредствено Иран за нещастието.
„ Имаме разследващи данни от разнообразни източници, в това число от нашите съдружници и нашето разузнаване, които сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „ земя-въздух “.
Джъстин Трюдо обаче добави, че поразяването на самолета може да е станало инцидентно.
Премиерът на Англия Борис Джонсън повтори думите на Трюдо и съобщи, че Англия работи в тясно съдействие с Канада и други интернационалните партьори, наранени от злополуката. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че опцията ракета да е свалила самолета не е изключена, само че към момента не е доказана.
Шефът на иранската гражданска авиация отхвърли изрично ракета да е свалила самолета. Али Абедзадех съобщи това на конференция през днешния ден в Техеран, откакто Англия и Канада обявиха, че има опция нещастието да се дължи на инцидентен ракетен удар.
„ Едно нещо е несъмнено, този аероплан не е изумен от ракета “, сподели Абедзадех.
По-рано иранското външно министерство предложения специалисти от американския производител „ Боинг “ да вземат участие в следствието на авиоинцидента.
Заради обстановката в Близкия изток министрите на външните работи от Европейски Съюз ще заседават изключително в Брюксел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР