Черната серия в живота на британците не приключва. Брекзит, пандемията

...
Черната серия в живота на британците не приключва. Брекзит, пандемията
Коментари Харесай

“Очакват ни студ и глад”. Британската икономика отива на дъното

Черната серия в живота на британците не завършва. Брекзит, пандемията и по-късно санкционната война с Русия доведоха до там, че рафтовете в магазините останаха празни. И с рекордните сметки за сила, хората би трябвало да избират сред мраз и апетит.

Късна вечеря

От началото на октомври цената на електрическата енергия във Англия се е нараснала с 80 %. В същото време оптималният размер на сметки за комунални услуги за семействата на година може да доближи 5000 лири, предвижда консултантската компания „ Корнуол Инсайт “. Според „ Блумбърг “, цитирайки „ Мейк ЮКей “, федерация на английските производители, е евентуално повече от половината заводи в страната да спрат да работят.

" Сегашната рецесия слага предприятията пред тежък избор. Да понижат производството или да затворят изцяло цеха, в случай че помощта не пристигна скоро ", написа организацията.

За да се пести електричество, на хората може да бъде неразрешено да готвят преди осем вечерта, а кръчмите ще могат да работят единствено до девет, продължава „ Блумбърг “. И това макар че заради високата инфлация и непостижимите сметки за ток, повече от седем хиляди ресторанта и заведения към този момент са затворени.

В същото време, съгласно изследване на социологическата работа „ Ипсос “, към една трета от жителите Англия са имали усложнения с заплащането на сметките още преди есенното нарастване на цените. Експерти от основания в Лондон Център за стопански и бизнес проучвания предвиждат най-значителния спад на виталния стандарт от 50-те години на предишния век насам.

Икономическите проблеми намалиха рейтинга на премиера Лиз Тръс. Тя е отпред на държавното управление едвам от месец, а към този момент има поддръжката на едвам 14 % от популацията. " Ние сме единствената партия, която има явен проект за развиване на стопанската система и прогрес на Англия. Заедно можем да отключим цялостния капацитет на нашата велика страна ", по този начин Тръс се пробва да успокои жителите в обществените мрежи.

На сходни обещания обаче надали се има вяра. " Хиляди хора ще мръзнат тази зима, няма да имат какво да ядат. Вие сте изцяло безполезни ", дават отговор лондончани в мненията към поста.

Моливи вместо обяд

" През август цените на храните във Англия скочиха с най-бързите темпове от икономическата рецесия от 2008 година, като скочиха с 10,5% спрямо миналата година. През юли инфлацията на храните се форсира до 9,3%: рецесията в Украйна и последвалото повишаване на цените на фуражите за животни, торовете, пшеницата и растителните масла оказаха мощно въздействие върху цената на стоките “, написа английският таблоид „ Сън “.

Освен това, заради скока на цените на горивата и пагубния дефицит на служащи, страната може да се сблъска с недостиг на млечни артикули. „ Дейли Телеграф “, базирайки се на ръководещия шеф на „ Арла Фуудс “, към този момент оповестява за три % спад в производството на мляко.

Поради големите сметки, бедните британци са спрели да претоплят храната, с цел да понижат потреблението на ток. И съгласно изследване на изследователска акция на „ Югов “, близо една трета от фамилиите са минали към по-нискокачествена храна.

Тревожна наклонност се разраства и в учебните заведения. Медиите пишат, че някои родители не могат да опаковат обяд на детето си, прехвърляйки казуса към образователното заведение. Но и там няма задоволително пари за безвъзмездна храна за всички възпитаници.

" В някои региони на Лондон децата идват на учебно заведение толкоз гладни, че гризат писалищен материали. А в Люшам, югоизточен Лондон, възпитаник се престори, че яде от празна кутия за обяд - тъй че никой да не допусна, че родителите му не могат да му купят храна “, споделя журналистката на „ Гардиън “ Анна Фазакерли.

Серия загуби

През юни 2016 година британците гласоподаваха на съвещателен референдум за Брекзит: решението за овакантяване на Европейски Съюз беше подкрепено от 51,9 % от популацията. Последваха тежки разногласия и различия сред водещите партии в Народното събрание и държавното управление, датата на излизане непрестанно се изместваше. Страната смени два пъти министър председателите си и преизбра Народното събрание, само че в последна сметка през януари 2020 година Борис Джонсън подписа съглашението.

Почти незабавно Англия усети дефицит на храна. Сиренето и минералната вода не спираха да изчезват от рафтовете, няколко позиции бяха отстранени от менюто на Кей-Еф-Си заради липса на пиле, а веригата заведения за хранене „ Нандо “ затвори общо към 50 обекта.

След това пристигна пандемията от ковид, която изостри проблемите: логистичните вериги бяха прекратени, товарите заседнаха на континента, британците получиха по-малко строителни материали и им липсваха готвачи и обслужващ личен състав.

" Санкционната война с Русия и несъответстващите политически водачи доведоха до икономическата рецесия в страната. Лиз Тръс показа извънредно амбициозна стратегия: внезапно понижаване на налозите за богатите и дотации за електрическа енергия за бедните. Тя е доста сложна за осъществяване - големи инжекции в стопанската система са нужни, стерлингът падна съгласно упованията, стартира отлив на вложителите “, изяснява политическият анализатор Сергей Марков.

Според него обстановката ще се промени, в случай че управляващите подобрят обстановката в две или три области: реализиран съглашение със Съединени американски щати по търговски въпроси, реализиран компромис с Европейския съюз или спрат енергийната борба с Русия.

" Могат да назначат съответен министър председател.Или Лиз Тръс ще остане алегорична фигура, само че ще вземе в екипа си професионални икономисти “, счита Марков.

Владимир Оленченко, старши теоретичен помощник в бранш „ Европейска стопанска система “ на Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН, счита, че в случай че рецесията във Англия се проточи, страната може да изпадне от листата на водачите на интернационалната сцена. За да резервира този статус, Лондон би трябвало да усили финансирането за основни браншове на стопанската система и, съгласно специалиста, към този момент то единствено понижава.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР